Vojska Kosova

Ministarstvo odbrane oglasilo se danas sa navodima da je za dvije godine uvećalo broj pripadnika za 1.836, ali i da su ulagali u savremeno naoružanje i obuku.

Ovo ministarstvo objavilo je video klip sastavljen od isečaka na kojima se vide pripadnici BSK-a, ministar odbrane, Armend Mehaj, predsednica Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i viši predstavnici BSK-a.

U videu se uz dramatičnu muziku navodi da je u 2021. godini diplomiralo 404 regruta, a 2022. još 820.

Konstatuje se da su za dvije godine i četri mjeseca vlasti "pridodale još 1.836 vojnika", ali i da su ulagale u savremeno naoružanje.

Povećanje broja, savremeno naoružanje i adekvatna obuka. Naša vojska je domovinska sigurnost!“, poručili su iz ministarstva.

Da je za Bezbjednosne snage Kosova tokom protekle godine regrutovano 820 pripadnika, ali i 30 kadeta, saopštio je još u januaru premijer Aljbin Kurti.

On je tada ujedno najavio da je u toku regrutacija 612 aktivnih i 388 rezervnih pripadnika.

U BSK-u ima i dalje srpskih pripadnika, sa juga prije svega ali u minornom broju. Od 137 Srba u BSK prije nekoliko godina, oko 50 njih se 2018, odnosno više od 70, naredne, prema dostupnim podacima, udaljilo iz ove formacije. Među posljednjim povlačenjima, zabilježeno je ono tokom trajanja prošlogodišnjih barikada.

Predsjednik Srbije je više puta pozivao Srbe sa Kosova da ne budu deo BSK.

Prema više izvještaja, na srpske pripadnike BSK vršen je pritisak da napuste ovu službu.

Kada je riječ o naoružanju i opremi, ovog mjeseca je regionom odjeknula vijest da su za BSK nedavno dopremljene turske bespilotne letjelice TB-2 (turski barjaktar).

Odmah zatim je ministar odbrane pozvao građane, kako na lokalu tako i inostranstva – da doprinesu daljem jačanju BSK-a tako što će donirati Fondu za sigurnost.

Rekao je da se Vojska Kosova putem investicija u naoružanje i drugu opremu kontinuirano učvršćava, ali:

"Da bismo bili još jači da garantujemo sigurnije Kosovo, svi vi dragi građani možete da doprinesete donacijom u Fond sigurnosti na aktivnom računu unutar ili van zemlje“.

Proces transformacije BSK u vojsku počeo je decembra 2018. usvajanjem seta tri zakona – Zakona o pravilima službe pripadnika BSK, Zakona o transformaciji ministarstva BSK-a u ministarstvo odbrane i Zakona o transformaciji BSK u oružane snage Kosova.