Na sudu četiri kompanije

Litar dizela na većini prodajnih mjesta na Kosovu varira od 1,44 eura do 1,50 eura.

Cijene variraju ovisno o prodajnom mjestu, lokaciji ili gradu.

Na prodajnom mjestu, u opštini Štimlje, litar dizela se prodaje za 1,34 eura.

Za sve kompanije, maloprodajna profitna marža je 12 centi po litru, a veleprodajna 2 centa.

Utvrđivanje dobiti vrši se na osnovu rješenja Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine Kosova od 28. jula.

Odluka će biti na snazi mjesec dana.

Ali, ne poštuju sve kompanije ovu odluku Ministarstva.

Stoga su Ministarstvo i Poreska uprava Kosova (ATK) pokrenuli sudski postupak protiv četiri kompanije koje se bave prodajom naftnih derivata.

Nadležni nisu objavili o kojim firmama je riječ, a o kazni će odlučiti sud.

"Odlukom se cijena nafte drži pod kontrolom. Inače bi tokom ovog mjeseca na tržištu bile znatno više cijene ovog proizvoda", rekli su za Radio Slobodna Evropa zvaničnici Ministarstva.

Iz Udruženja naftnih radnika Kosova traže da Vlada ne nastavlja sa zaštitnim mjerama, uz obrazloženje da one otežavaju poslovanje kompanijama ovog sektora.

Čelnik ovog udruženja Fadil Berjani kaže za Radio Slobodna Evropa da je dozvoljeni plafon profita od 12 centi po litru nedovoljan, jer, prema njegovim rečima, onemogućava podizanje plata radnicima i pokrivanje neophodnih troškova operatera.

Predlaže da marža bude 16 centi.

"Cijena naftnih derivata ne zavisi od trgovaca, već od međunarodnog tržišta. Imamo najniže cijene u regionu, osim u Sjevernoj Makedoniji, koja ima najjeftiniju akcizu od 20 centi. Željeli bismo da imamo niže cijene, ali cijena naftnih derivata ne zavisi od trgovaca, već od međunarodnog tržišta", rekao je on.

Sirova nafta Brent, koja se koristi kao međunarodno merilo, 15. avgusta je pala na oko 85 američkih dolara po barelu.

Proizvoljna cijena
Međutim, u kompaniji "EuroKos Petrol" koja se nalazi u opštini Štimlje, cijena litra dizela (15. avgusta) bila je 1,35 centi, dok je benzin bio 1,37 centi.

Diellon Kelmendi, menadžer u ovoj kompaniji, kaže da sa ovom cenom zarađuje i do 12 centi. Ovaj iznos je, kaže, dovoljan da pokrije neophodne troškove u njegovoj kompaniji.

"Imamo nekih problema od konkurencije, pritiskaju nas zašto držimo niske cijene, inače dobro funkcioniramo. Nije loše, nikada ne probijemo profitnu maržu od 12 centi. Radimo sa profitom od 4-5 centi", kaže on.

Nakon stupanja na snagu odluke Vlade, Uprava za zaštitu konkurencije je od 31. jula do 3. avgusta pratila 60 prodajnih mjesta za gorivo u šest regiona Kosova. U odgovoru Radiju Slobodna Evropa kažu da su tokom inspekcijskog nadzora uočene različite cijene u zavisnosti od kompanija.

Kompanije koje imaju značajan uticaj na tržište imaju više cijene, što prema njihovom saopštenju omogućava popuste od tri do pet centi po litri, dok mala preduzeća nemaju niže cijene, cijene su im fiksne, i niže od kompanije koje imaju veći uticaj na tržištu, jer im je profitna marža između sedam i 10 centi po litru.

I pored različitih cena, službenici Uprave za zaštitu konkurencije tvrde da nemaju razloga za tekuće istrage.

Kosovo zavisi od uvoza goriva. Cijena se određuje u zavisnosti od zaliha u regionu ili Evropi.

Uz nabavnu cijenu, uvozne kompanije plaćaju akcizu od 0,35 eura po litru dizela Carini Kosova, zatim se tu dodaje porez na dodatu vrijednost (PDV) od 18 odsto, transportni i drugi troškovi.

U martu prošle godine, Vlada Kosova je postavila gornju granicu cijena za maloprodaju i veleprodaju naftnih derivata.

U međuvremenu, na Kosovu se litar dizela prodavao za 1,68 eura, dok je cijena benzina bila 1,67 eura, a cijena sirove nafte tipa Brent dostigla je nešto manje od 130 dolara po barelu.