Javnost neobavještena

Prošlo je više od godinu dana od osnivanja Fonda bezbjednosti Kosova, ali podaci o sredstvima kojima raspolaže taj fond još uvijek nisu poznati javnosti.

U Ministarstvu finansija, rada i transfera Kosova, koje upravlja sredstvima Fonda, kažu da su ona "transparentna i dostupna organima koji imaju pravo pristupa“, ali ne navode koje su to institucije.

Iz Ministarstva odbrane Kosova poručuju da će ta sredstva biti uložena za "ispunjenje glavnog cilja, a to je garantovanje bezbjednosti građana i teritorijalne odbrane".

Vlada Kosova je u martu prošle godine osnovala Fond bezbjednosti, gdje građani i različiti donatori mogu da doprinesu preko bankovnog računa.

Premijer Albin Kurti rekao je tada da je Fond formiran na osnovu potreba BSK.

Novac prikupljen u fondu, prema riječima Kurtija, ići će kao dodatni budžet za Ministarstvo odbrane.

Koliki je budžet za odbranu?


Ministarstvo odbrane Kosova navodi da budžet izdvojen za BSK ove godine iznosi 141,2 miliona eura, dok su ulaganja u naoružanje tri puta veća u odnosu na prethodne dvije godine.

Bivši komandant BSK Kadri Kastrati kaže da bi sredstvima Fonda bezbjednosti BSK trebalo da obezbjedi individualnu opremu, naoružanje, povećanje osoblja i ulaganja u infrastrukturu.

"S obzirom na to da regionalni i globalni bezbjednosni izazovi takođe izazivaju Vojsku Kosova da ide brže napred, da unapredi sopstvene kapacitete, onda je neophodno da se i budžet poveća i da bude veći nego što Vlada Kosova može da odredi", kaže Kastrati.

Poziv za donacije

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj je putem objave na Facebooku 17. jula pozvao građane da doprinesu Fondu bezbednosti.

"Naša vojska, kroz ulaganje u naoružanje i drugu vojnu opremu, kontinuirano se konsoliduje. Da bismo bili još jači da garantujemo bezbjednije Kosovo, svi vi, dragi građani, možete da doprinesete donacijama u Fond bezbjednosti“, rekao je Mehaj.

Kastrati smatra da suma prikupljena u Fondu bezbjednosti treba da bude javno objavljena građanima.

"Svaki građanin koji donira u ovaj fond treba da zna koliko je novca prikupljeno. Nema potrebe da znaju kuda ide nnovac, jer je kupovina razne opreme i naoružanja povjerljiva, ali moraju da znaju vrijednost prikupljenog novca“, kaže Kastrati.

Nevladine organizacije izrazile su zabrinutost zbog načina na koji se novac daje u Fond bezbjednosti. Kako navode, da bi bilo transparentnosti, fond mora da bude regulisan zakonom.

Vlada Kosova saopštila je 17. jula da je od Turske kupila bespilotne letelice "Bayraktar", međutim, nije objavljeno koliko je dronova kupljeno ni koja je njihova cijena.