Vlada da ne obećava ono za šta nije nadležna

Bivši gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti istakao je da postoji nekoliko opcija do raspisivanja izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, dodajući da vlada "ne treba da obećava nešto što nije u njenoj nadležnosti".

Jedan od načina da se izađe na nove izbore na sjeveru je da gradonačelnici podnesu ostavke, koje "pokreću" izbore, koji će se održati u kratkom periodu (ukupno 60 dana)“, napisao je Ahmeti na Twitteru.

Ocijenio je i da je peticija građana kojom bi tražili smijenu gradonačelnika – preferirana opcija vlade, ali tvrdi da je to moguće samo u teoriji, ali ne i u praksi.

"Nakon što peticiju potpiše 20 odsto upisanih birača – ona se dostavlja predsjedniku Skupštine opštine. Nakon provjere potpisa, on je šalje CIK-u. Raspisuje se izglasavanje nepovjerenja, a birači odgovaraju na jednostavno pitanje - da li žele da smijene predsjednika, za šta je potrebno 50 odsto plus jedan glas. Ako je izglasavanje nepovjerenja uspješno, to pokreće nove izbore", dodao je Ahmeti.

Druga opcija je, prema njegovim riječima, "promjena adrese", odnosno "ako gradonačelnik zvanično promjeni prebivalište – prelazi na papiru u drugu opštinu, gubi mandat.

Dodaje i da postoji opcija i da gradonačelnik ne ide na posao 30 dana bez razloga.

"Opet, zamjenik načelnika opštine je odgovoran da u roku od tri dana obavesti načelnika i izbori počinju“, objašnjava Ahmeti i dodaje da u ovom slučaju, potpredsjednik obavlja dnevne poslove do izglasavanja novih predsjednika.