Crna tačka u Evropi

Nastavak dijaloga u Briselu, sprovođenje dogovorenih sporazuma, deeskalacija situacije na sjeveru Kosova i novi vanredni izbori u četiri opštine, pitanja su koja bi trebalo da se nađu u centru pažnje nakon ljetnje pauze, smatra poznavalac prilika Mazllum Baraliu.

Komentarišući poltičku situaciju na Kosovu i dijalog sa Srbijom, politički analitičar Mazllum Baraliu je u Jutarnjem programu RTK2 ocijenio da je "krajnje vreme da se nešto uradi za dobrobit građana“. Podsjetio je da je predstavnik Vlade Kosova u dijalogu na sastanku sa Miroslavom Lajčakom u Bratislavi dogovorio postepeno sprovođenje sporazuma iz Brisela i Ohrida.

"Tako je i najavljeno od strane međunarodnih zvaničnika, da će biti pritisaka i na Kosovo i Srbiju da se ti sporazumi sprovode, a to je najvažnije i u tom duhu će biti i deeskalacija situacije, kako je nazivaju, kao i novi izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova“, smatra Baraljiju.

Ocijenjuje da je neophodno promjeniti način vođenja politike u dijalogu Kosova i Srbije.

"Nažalost, više od deset godina taj dijalog traje, a zapravo, rezultati nisu vidljivi, tako da ovakav način vođenja dijaloga ne vodi nigde, zato što nije pokazao rezultate. Treba mijenjati način rada i iznaći neki aktivniji modus diplomatije iz kog će proisteći konkretni rezultati. Ako se nastavi ovakav način - dva koraka napred, jedan nazad, neće voditi nigdje i neće se ništa rješiti“, ukazao je Baraliju.

Kada su u pitanju kaznene mjere EU prema Kosovu, očekuje da se one neće odnositi na viznu liberalizaciju, pitanje koje dugi niz godina muči građane Kosova, a čija se primena sa velikim nestrpljenjem očekuje početkom naredne godine.

"EU je imala različite kriterijume prema određenim zemljama kada je vizna liberalizacija u pitanju, ako se ne varam, Kosovo je moralo da ispuni 25 uslova koji su, ne samo po prirodi, nego i po prilici, čudni i nepotrebni. Kosovo je jedina crna tačka u Evropi bez mogućnosti da se građani slobodno kreću, sada je to na neki način već rješeno, tako da će od 1. januara iduće godine, ukoliko se ovo pitanje ne uvrsti u kaznene mere prema Kosovu, a ne bi trebalo, i građani Kosova moći bez viza da putuju“, ocijenio je Baraliju.

"Zadatak svake opozicije je da na bilo koji način i svim mogućim sredstvima obori vladu“, ocijenjuje Mazlum Baraljiju, komentarišući kritike predstavnika opozicionih partija na račun  premijera. "Sve što je urađeno, urađeno je u duhu vladavine zakona i Ustava, a to je jedna od osnovnih evropskih vrijednosti,“ zaključio je politički analitičar Mazllum Baraliu.