Revizija

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani neće potpisati Zakon o minimalnoj zaradi dok Ustavni sud, na zahtjev Alijanse za budućnost Kosova, ne ispita njegovu ustavnost.

Šef Poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri podnio je Ustavnom sudu zahtjev koji se odnosi na ocjenu ustavnosti izmjena Zakona kojima se utvrđuje visina naknade za minimalnu zaradu.

Iz Predsjedništa Kosova je za Telegrafi potvrđeno da Osmani neće potpisati zakon do odluke suda.

"Ustavni sud je danas obavjestio predsjednicu Osmani da su poslanička grupa AAK i još dva poslanika zatražili ocjenu ustavnosti Zakona o minimalnoj plati. Shodno tome, predsjednica Osmani neće potpisati taj zakon, prije nego što se izvrši revizija u Ustavnom sudu", rekao je Bekim Kupina, savjetnik za medije Osmani.

Telegrafi saznaje da su zahtjev, pored poslanika AAK, potpisala i dva bivša poslanika Samoopredjeljenja, Haki Abazi i Fatmir Humoli.

Zakonu o minimalnoj plati, koji je prošle sedmice usvojen u parlamentu, protivila se ne samo opozicija, već i ljudi koji imaju koristi od penzijskog sistema za ratne veterane. Veterani OVK su prošle subote u Prištini protestovali protiv tog zakona.