Stav opozicije

Predstavnici opozicije na Kosovu smatraju da su odnosi Kosova i Albanije na najnižoj tački u istoriji, nakon odluke premijera Aljbina Kurtija da na poziv albanskog kolege Edija Rame ne otputuje u Tiranu na pripremni sastanak Berlinskog procesa, prenosi RTV21.

Ferat Shala iz Demokratske partije Kosova mišljenja je da je glavni krivac za slabljenje odnosa sa Albanijom Kurti, koji je, kako je naveo, kriv i za izolaciju Kosova nakon „niza neuspjeha u odnosima sa saveznicima“.

„Ne možemo da razumijemo ovaj odnos, ni ideološki jaz, ni kurs ove vlasti, koja nas udaljava od SAD i Evropske unije. Već imamo potpuno zamrznute političke i diplomatske odnose sa maticom, što ozbiljno šteti imidžu države Kosovo, imidžu našeg naroda. Pojedinačni hirovi i liderske ambicije ove vlade su učinile Kosovo izolovanim u čitavom regionalnom političkom i ekonomskom spektru“, ističe Shala.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj kaže da Kurti ne može da dijeli odnose Kosova i Albanije.

„Odnosi Kosova i Albanije su na najnižoj mogućoj tački i to ne doprinosi, pogotovu u situaciji kada su to dvije zemlje kao što su Kosovo i Albanija, jer imamo mnogo toga zajedničkog, i ni na koji način nijedan premijer se ne sme usuditi da razbije odnose između Albanije i Kosova, jer smo mi jedan narod, jedna krv i jedan jezik. Tvrdoglavost premijera Kurtija dovela nas je do ove situacije da smo prekinuli odnose sa međunarodnim faktorom, a posebno sa Albanijom“, rekao je Lekaj.

Sa druge strane, analitičar Fidan Ukaj ističe za RTV21 da odnosi Kosova i Albanije nikada nisu bili na dobrom nivou, ali da nakon dolaska Kurtija na vlast, dolazi do još izraženijeg zahlađenja.

„Odnosi sa Albanijom nisu bili dosljedno dobri. Premijer Rama nije gajio baš dobre odnose sa premijerom Kosova, ali u zavisnosti od razlika između premijera, nismo imali tačku hlađenja u mjeri u kojoj je to sada. Odbijanje sastanaka sa premijerom Ramom, neodlazak Kurtija na neformalne večere, kao što je bio slučaj, ne doprinosi zbližavanju dvije vlade, relaksaciji odnosa i jedinstvenom predstavljanju dve države u međunarodnoj areni ili čak velikoj pomoći koju je Albanija pružila Kosovu u zemljama u kojima ono nije moglo da bude predstavljeno“, rekao je Ukaj.

Premijer Albin Kurti se nedavno nije sastao sa Edijem Ramom u Prištini nakon što je u junu otkazana zajednička sjednica dveju vlada koja je trebala da bude održana u Đakovici. Kurti je odbio i Ramin poziv da učestvuje na samitu u Tirani u okviru Berlinskog procesa.

Izvor: Kosovo onlajn/RTV21