Deeskalacija krize

Naredni sastanak Kosova i Srbije u okviru Briselskog dijaloga održaće se u srijedu, na kojem će, glavni pregovarači Besnik Bislimi i Petar Petković između ostalog, razgovarati o akcijama za rješavanje situacije na sjeveru, kao i o planu redosleda implementacije Briselskog sporazuma, prenosi Koha.

Očekuje se da će na sastanku u srijedu u Briselu biti riječi o planu redosljeda implementacije Briselskog sporazuma i primjeni ankesa usvojenog u Ohridu. To su potvrdili i zvaničnici Vlade Kosova, koji su govorili i o akcijama u funkciji satbilizacije situacije na severu.

"Kao što je navedeno u tački 4 Bratislavskog sporazuma, razgovaraće se o planu redosljeda za sprovođenje Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa o primjeni. Kontinuirano dokazujemo našu spremnost za deeskalaciju i potpuni fokus na implementaciju sporazuma i plana redosljeda, koji moraju biti fer, ravnopravni i u potpunosti sprovedeni“, rekao je Klisman Kadiu, savjetnik potpredsjednika vlade Besnika Bislimija.

Poslije dogovora Vlade Kosova i Brisela o koracima ka deeskalaciji situacije, izostao je stav srpske strane da li će biti konstruktivni u ovom procesu.

Kadiu je rekao da Srbija mora da zaustavi destruktivne akcije na sjeveru.

"Na Srbiji je da govori o svojim stavovima i ponašanju po ovom pitanju. Smatramo da Srbija treba da prekine destruktivni pristup i kampanju zastrašivanja kosovskih Srba", dodao je Kadiu.

U kancelariji izaslanika EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka nisu naveli, piše Koha, da li su dobili garancije Srbije da  će da izbjegnu akcije koje bi dovele do ponovnog bojkota izbora na sjeveru.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore