Posljednji dogovor

Kfor je saopštio da će koordinisati sa Policijom Kosova po pitanju daljeg smanjenja prisustva policije u opštinama na sjeveru Kosova, i da je, prema posljednjem dogovoru, to odgovornost kosovskih institucija, prenosi Gazeta expreds.

„Moguće smanjenje policije na sjeveru odgovornost je institucija na Kosovu, i zasnovano je na procesu dijaloga Kosova i Srbije uz podršku EU za deeskalaciju i normalizaciju odnosa između strana“, navodi se u odgovoru Kfora.

Dodaje se da su jedinice Kfora potpuno opremljene i spremne da se suoče sa svakom situacijom.

Iz Kfora dalje navode da nastavljaju da sprovode svoj mandat UN na nepristrasan način, kako bi osigurali bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

U srpskim opštinama na sjeveru Kosova za 25 odsto smanjeno je prisustvo policije na osnovu sporazuma postignutog početkom ove nedelje između zamjenika premijera Besnika Bislimija i emisara Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Prema sporazumu, Policija Kosova će redovno sprovoditi zajedničke bezbjednosne procjene sa Eulexom i Kforom, kako bi procjenila mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express