Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti je na današnjoj sjednici Skupštine rekao da se policija nije povukla sa sjevera već da je 25 odsto policajaca povučeno samo iz opštinskih zgrada i da je na sjeveru trenutno raspoređeno više od 800 policajaca, ne samo Albanaca, prenosi Gazeta express.

Kurti je neposredno prije incidenta u Skupštini i polivanje vodom i tuče između poslanika govorio i o posljednjem sporazumu koji je postigao sa EU za produženje situacije.

"Sporazum koji je sklopljen nije sporazum za normalizaciju, to je sporazum za deeskalaciju u kojem prirodno ne odustajemo od primjene zakona, vladavine prava, borbe protiv krivičnog djela korupcije i krijumčarenja."

Kurti je rekao da se policija nije povukla sa sjevera, već da je izmještena iz opštinskih objekata.

„Istovremeno, pokazali smo senzibilitet za važnost trajnog mira, dugoročne sigurnosne stabilnosti za sve, što znači da u posljednje dvije sedmice nije bilo nasilnih protesta, nije bilo ni incidenata ni napada na sjeveru Kosova. Shodno tome, nemamo povlačenje kosovskih policajaca. Svi policajci koji su na sjeveru su i dalje na sjeveru Kosova. Imamo 25 odsto izmještanja policije iz opštinskih zgrada, ali su još uvijek na sjeveru Kosova. Kosovski policajci ne napuštaju sjever da bi došli na jug. Danas tamo ima preko 800 kosovskih policajaca, ne samo Albanaca. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije nikada nije bila snažnija nego sada”, rekao je Kurti.

Dodao je da je Vlada na čijem je čelu za prve dvije godine uhapsila 3.200 ljudi od čega je 10 odsto službenika.

“Zatvoreno je 16 ilegalnih puteva na sjeveru izgrađeno je sedam policijskih baza. Četiri opštinske zgrade i četiri policijske stanice na sjeveru pripadaju Republici. Ovo nije bilo ranije, sada jeste. I ne zaboravite da je potjernica za glavnim zločincem Milanom Radoičićem raspisana 19. februara 2021. pet dana nakon naše pobjede. Kada su bile prethodne vlade, ovaj glavni kriminalac je bio u Mitrovici i Prištini, sada je naš doprinos što je on na Kopaoniku, sa druge strane granice. Pobjedili smo na izborima sa 438.000 glasova”, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express