Stagnacija

Profesor na Univerzitetu u Liježu Liridon Lika ocjenio je da je nakon proglašenja nezavisnosti međunarodni faktor pomogao da Kosovo bude priznato od više zemalja ali da je poslije četiri godine došlo do stagnacije u tom procesu, prenosi Koha.

Lika je istakao da je trebalo da kosovske institucije učine više u tom pravcu, ali da nisu bile mnogo proaktivne.

“U godinama nakon nezavisnosti postojala je proaktivnija politika Zapada i većina saveznika nas je priznala, osim pet država EU. Veliki dio zemalja koje su nas priznale, učinile su to zbog podrške SAD i drugih zemalja. Imali su proaktivniju politiku prvih godina, ali su nakon ovog perioda i naše institucije morale da budu mnogo proaktivnije, da više lobiraju. Mogli su da urade više, da budu prisutniji na međunarodnoj sceni, da angažuju albansku dijasporu koja može da lobira”, rekao je on.

Lika je rekao da je Kosovo moglo da koristi mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti, po kojem deklaracija ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Što se tiče pozicije Evropske unije prema Kosovu, Lika je rekao da EU već dvije decenije ponavlja iste deklaracije o članstvu.

„Prošlo je 20 godina otkako EU ponavlja gotovo iste političke izjave da će joj se Kosovo pridružiti, da ima jasnu perspektivu članstva ali ne postoji konkretna politička volja za brzo proširenje prema Zapadnom Balkanu”, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore