EU je ignoriše

Profesor međunarodnog prava Enver Hasani ukazao je da su riječi ministarke spoljnih poslova Donikea Gërvalle-Schwarz da je EU "tigar od papira", izjava kakvu, u najmanju ruku, jedan ministar ne treba da izgovori, ukoliko ima osjećaj odgovornosti za dostojanstvo funkcije koju obavlja, prenosi Koha

Hasani smatra da ta izjava može da ugrozi odnose Kosova i EU, jer Unija više neće ozbiljno shvatati izjave i sve ostalo što dolazi od ministarke Gërvalle-Schwarz.

Na pitanje koliko je ispravan taj zaključak Gërvalle-Schwarz o EU, Hasani ističe da nikako nije i dodaje da je istorija evropske bezbjednosne i odbrambene arhitekture pokazala i pokazuje da je bila i počiva na sigurnim stubovima.

"Ideje za poseban evropski odbrambeni sistem bile su tu i tamo prisutne tokom Hladnog rata i neposredno poslije njega, a zatim su bile zanemarene. Ovo zanemarivanje je rezultat činjenice da, iako su bezbjednosni rizici različiti za obe strane Atlantika, evroatlantski odbrambeni rizici imaju isto poreklo i prirodu. To je dokazano u svim vojnim sukobima, počev od 1991. godine, pa sve do rata na Kosovu, da bi se ponovo potvrdilo u odbrambenim problemima koji su nastali nakon upravljanja arapskim proljećem", kazao je Hasani.

Dodaje da je ruska agresija na Ukrajinu dokazala suprotno od onoga što Gërvalla-Schwarz kaže i to u dva pravca: prvo, objekat odbrane u Ukrajini nije bio i nije suverenitet žrtve, Ukrajine, već evroatlantske civilizacije, i to pored uspona Kine i drugo, ruska agresija u Ukrajini je pokazala da Rusija nema moć da projektuje vojnu silu bilo gdje, čak ni u svom neposrednom susjedstvu.

"To znači da bilo koja od evropskih članica Savjeta bezbjednosti može vojno da pobjedi rusku vojsku. Rusija je do agresije na Ukrajinu bila jedina ozbiljna vojna prijetnja u Evropi. Ona više ne postoji, ne zbog SAD, već zbog jednostavne činjenice da je za vojni poraz Rusije dovoljna samo Velika Britanija ili samo Francuska. NATO i SAD imaju smisao i objekt zaštite samo od Kine, koja mora biti obuzdana u svakom trenutku i u svakom uglu evroatlantske sfere bezbjednosti i odbrane", naveo je.

Na pitanje da li smatra da Kurti treba da razriješi Gërvallu-Schwarz sa funkcije ministarke spoljnih poslova ili bi ona trebalo da podnese ostavku, Hasani navodi da je Kosovo imalo "dosta sramnog predstavljanja" u prošlosti, međutim da je to bilo "progutano" jer je dolazilo od "gomile neznalica i neobrazovanih".

"Ponašanje Gërvalle-Schwarz, međutim, osobe sa dobrim obrazovanjem i elitnim obrazovanjem je iznad šale", kazao je on.

Hasani ne očekuje reakciju EU na tu izjavu zbog činjenice da se jasno primećuje da Unija ignoriše riječi Gërvalle-Schwarz i institucije koju ona vodi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore