Prevazilaženje krize

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde i njegov francuski kolega Olivier Guerot saglasni su da Evropska unija nerado preduzima mjere protiv Kosova, ali dodaju za Klan Kosova da je EU upozorila 3. juna da će preduzeti mjere ukoliko izostanu koraci za deeskalaciju situacije na sjeveru.

Rode je podsjetio da je EU, 3. juna tražila od Kosova i Srbije da preduzmu korake za deeskalaciju i ukazala tada da će, ako se ti koraci ne preduzmu, biti negativnih posljedica.

"Te negativne posljedice su već predstavljene na bilateralnoj osnovi, dijelom od strane Njemačke, jer nisu ispunjeni uslovi", izjavio je Rohde.

Na pitanje kako to da prema Srbiji nisu uvedene mjere, Rohde kaže da je i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak javno izjavio da je EU spremna da uvede mjere protiv Srbije ako ona preduzme radnje suprotno zahtjevima EU.

"Ali, do sada su zahtjevi od 3. juna iz EU posebno ciljali na potrebu deeskalacije na sjeveru Kosova", naglasio je Rohde.

Kako je naveo, nikada nije zamišljao da će govoriti i o negativnim mjerama.

"Poruka premijera Holandije i Luksemburga, ali i naša poruka je poslušajte svoje prijatelje. Od 3. juna nismo dobili odgovor za koji smo se nadali da je smirivanje situacije", rekao je Rohde.

Dodaje da 27 zemalja članica EU nisu samo EU, već su, prema njegovim riječima, susjedi uključujući i SAD.

"Ne mogu da zamislim da je skoro potpuna izolacija odlična i to je naša poruka. Molimo vas da slušate svoje prijatelje, vratite se da bismo sproveli sporazume koji su put KA normalizaciji", rekao je Rohde.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica ne može da garantuje učešće Srba na izborima ukoliko oni budu opet održani u četiri opštine na sjeveru Kosova.

"Da to ovako kažem - mi nismo osiguravajuća kuća koja može da garantuje stvari, ali ono na čemu se trudimo i radimo je da se sve strane ponašaju odgovorno i da bismo do toga došli, potrebno nam je smirivanje situacije, a ja naravno ne pravdam korake iz Beograda koji su bili protivni duhu. Bojkot nikada nije odgovor, ali prvo nam treba deeskalacija i ono što smo rekli je da nam trebaju državnici, a ne opasna politika", naveo je.

Ipak, kako kaže, očekuje učešće Srba na novim izborima.

Naveo je da na fotografiji koju je objavio premijer Albin Kurti sa Miroslavom Lajčakom nije video dva srećna učesnika.

Ukazuje da je potreban brži napredak jer tenzija može da se desi veoma brzo.

"Ne treba još jedna povreda bilo kog vojnika Kfora, ne treba nam još jedan povređeni novinar, potrebno nam je rješenje i odgovornost i ovo je naša glavna poruka", rekao je Rohde.

Francuski ambasador na Kosovu Olivier Guerot rekao je da mjere EU prema Kosovu nisu preduzete sa zadovoljstvom.

"Želim da istaknem da se te mjere ne preduzimaju lako, to nije nešto što mi rado radimo. Kosovo je prijateljska zemlja za Francusku, Njemačku i cijelu EU i mi te mjere nismo preduzeli lako, te mjere su reverzibilne i radujemo se što ćemo imati priliku da ih uklonimo", kazao je Guerot.

Kako je dodao, da bi se to desilo, mora se preduzeti nekoliko koraka, koji nisu mnogo teški.

"Govorimo o koracima deeskalacije, govorimo o pokretanju procesa za nove izbore, govorimo o nastavku implementacije sporazuma koji je odobren i za koji postoji usaglašenost. Dakle, nije nemoguće da se te mjere ponište i naš zahtjev je - molimo vas da to učinite kako bismo mogli da nastavimo saradnju, saradnju u kontekstu EU i našu bilateralnu saradnju", naglasio je Guerot.

Ističe da negativne mjere Evropske unije izaziva jedan čovjek u Leposaviću.

Prema njegovim riječima, "otpor" gradonačelnika Leposavića Lulzima Hetemija ne pomaže da se stvari poprave.

"Naše mišljenje i naš zahtjev je da, kao i predsjednici opština Zvečan i Zubin Potok, nađe drugu lokaciju, jer je njegov boravak u zgradi simboličan čin koji komplikuje stvari. E sad, pravo rješenje su novi izbori i to je nešto pozitivno, sa čim se manje-više svi slažu da je to pravi put, tako da mislim da svi oni koji imaju uticaja da se taj proces novih izbora ubrza, moraju da iskoriste taj uticaj. Potrebni su nam ti izbori što je prije moguće", rekao je Guerot.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jern Rohde i Francuske Olivier Guerot u zajedničkom intervjuu za televiziju „Klan Kosova” govorili su o neophodnosti predstavljanja nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Komentarišući dosadašnje prijedloge koje je iznela prvo njemačka fondacija Fridrih Ebert, a potom i albanski premijer Edi Rama, iako su ih opisali kao „dobre opcije“, oni su stavili do znanja da očekuju od Kosova da stavi nešto svoje na sto.

„To uključuje i formalno predstavljanje statuta Zajednice opština sa srpskom većinom i mnogi partneri, nevladine organizacije i susjedni premijer su ponudili prijedlog, ali glavni i najvažniji partner nije ništa stavio na sto a to je Vlada Kosova“, rekao je ambasador Rohde.

Istakao je da je hitno potrebno da Vlada Kosova predloži nešto.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova