Negativan uticaj

Sociolog i politikolog Shkodran Ramadani smatra da će sankcije Evropske unije prema Kosovu, ukoliko budu potrajale, imati dugoročne posljedice, prenosi Nacionale.

„Očigledno, uticaj će biti negativan i sa dugoročnim posljedicama, posebno ako sankcije potraju i trajno spreče Kosovo da pristupi programima EU. U tom slučaju bi izolacija postala akutnija i negativni efekti bi se odrazili na svaku oblast privrede i društva. Konkretno, najteže bi bilo pogođeno digitalno preduzetništvo. Posljednjih godina ovaj sektor je ušao u ogroman razvojni zamah“, kazao je Ramadani.

Posebno je istakao moguće posljedice zbog toga što Kosovo nije uključeno u program EU "Digitalna Evropa", vrijedan 7,5 milijardi eura.

„Svaka izgubljena godina 'opeče' generaciju programera. Posljedice postaju još ozbiljnije kada se uzme u obzir da je prosječna starost na Kosovu 26 godina i da je 38 odsto stanovništva mlađe od 21 godine. Ako iskoristimo sve mogućnosti, onda je omladina ozbiljan izvor za prosperitet Kosova. Mlada i dobro obučena radna snaga može biti komparativna prednost za ekonomski razvoj. U suprotnom, povećanje broja mladih ljudi sa malo radnih vještina samo će da poveća pritisak na postojeću infrastrukturu, obrazovanje, ekonomiju, javne usluge i političku stabilnost. Ovo je ono što USAID ocenjuje u svojoj strategiji razvoja Kosova 2020-2025. Prema USAID-u, ovaj potencijal se mora iskoristiti sada. Međutim, osim što vlada nema plan da iskoristi ovaj potencijal, Kosovo dovodi u još težu situaciju. Dakle, efekti ovih sankcija, ako potraju, biće veoma loši“, naglašava Ramadani.

Izvor: nacionale.com/kosovoonline