Konzervativna politika

Poslanica Demokratske partije Kosova (PDK) Ganimete Musljiu ocijenila je da bi opozicija, uključujući stranku koju predstavlja, trebalo da bude glasnija u odnosu na Vladu Albina Kurtija, a posebno u vezi sa sporazumom Kosova i Srbiije.

Lider AAK Ramush Haradinaj je prije nekoliko dana zatražio od PDK i LDK u Skupštini Kosova da krenu u inicijativu za rušenje Kurtijeve vlade, a Musliu kaže da za sada nemaju stav o inicijativi te stranke, ali da će početkom nedjelje izaći sa odgovorom.

Musliu navodi da su kao opoziciona stranka uradili dobar posao u Skupštini Kosova.

Spomenula je zakone pokrenute u Ustavnom sudu i proteste u skupštinskoj sali.

"Opozicija već dvije i po godine vodi izuzetno konzervativnu politiku, jer smo htjeli da damo vremena ovoj vlasti da se oporavi, ali nažalost nema rezultata. Kao poslanik opozicije smatram da opozicija mora da promjeni svoj pristup. Kada to kažem, mislim da moramo sebi da postavimo neka pitanja. Zakonske inicijative, skupštinske istražne komisije, zabrana zakona koje smo inicirali, to su neki koraci koje smo preduzeli, ali oni nisu bili dovoljni da spriječimo zlo koje se dešava zemlji zbog loše vladavine Albina Kurtija", istakla je Musliu.

Kako kaže, danas će biti održan sastanak Generalnog savjeta PDK, i vjeruje da će sa tog sastanka izaći sa odlukom kako nastaviti dalje.

"Smatram da treba da se donese prijedlog koji će dati rezultate, a sada sa brojkama koje imamo, skupštinskim sredstvima je nemoguće smjeniti ovu vladu. Sve što treba da uradimo je da čuvamo Kosovo od postupaka vlasti, imajući u vidu da je Kosovo blokirano u svim sektorima", navodi Musliu.

Smatra da opozicija mora blisko da sarađuje sa građanima.

"Nisu samo nasilni akti protesti, PDK je i ovih mjeseci imao razne proteste u Skupštini Kosova, znate da mnogi sporazumi, mnoge inicijative nismo izglasali u Skupštini Kosova, ili nismo učestvovali u glasanju kako bi poručili Vladi da promjeni pristup i razmisli, a neučestvovanje u samom glasanju je svojevrsni protest. Da li ćemo raznim aktivnostima povećati dozu pritiska na vlast, bez sumnje da", zaključila je Musliu.