Poslije SAD i EU

Poslije SAD i EU, i njemačka vlada je negirala da je koordinisala sa kosovskom vladom uoči odluke da se "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglase terorističkim organizacijama, prenosi Deutsche welle.

Ministarstvo spoljnih poslova je upoznato sa odlukom, a ta se odluka odnosi i na aktuelne procese i istrage na Kosovu, koje ne mogu da komentarišu, rekao je portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova za Deutsche welle, dodajući da nije bilo dogovora sa njemačkom vladom prije donošenja odluke.

"Njemačka vlada i EU jasno očekuju da će se Vlada Kosova, ali i Srbije, brzo dogovoriti o ekspanzivnim mjerama na sjeveru Kosova, kako bi se izbjegle provokacije i sproveo sporazum o normalizaciji koji su obe strane dogovorile u februaru i martu. Savezna vlada je u bliskom kontaktu sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i podržava napore EU", navodi se u saopštenju MIP-a.

Vlada Kosova je dan ranije proglasila za "terorističke organizacije i prijetnju ustavnom poretku Kosova dvije organizacije Srba sa sjevera - 'Civilnu odbranu', poznatu kao 'Građanska zaštita' i 'Severnu brigadu', poznatu kao 'Brigada Sever'", piše Deutsche welle i dodaje da su neki od ambasadora zemalja Kvinte na Kosovu - SAD, Velike Britanije, Njemačke i Francuske rekli da su time iznenađeni, jer nije bilo koordinacije Vlade Kosova i međunarodnih partnera.

Deutsche welle podsjeća da su lideri zemalja članica EU nakon dvodnevnog samita u Briselu istakli da bi jrešavanje problema na sjeveru Kosova trebalo da bude na osnovu preporuka Evropske unije od 3. juna, koje uključuju "obustavu rada policije, da predsjednici opština privremeno obavljaju svoje dužnosti u drugim objektima, raspisivanje vanrednih izbora i učešće na izborima kosovskih Srba".

Izvor: Kosovo online/DW