Politički analitičari

Ruski politički analitičari na državnoj su televiziji ponovno raspravljali o izgledima da Moskva pokrene vojni napad na njemačku prijestolnicu Berlin.

Notorni prokremaljski propagandista i televizijski voditelj Vladimir Solovjov je, kao i obično, imao novi ratnohuškački prijedlog.

- Možemo uništiti Berlin iz Kalinjingrada - rekao je on u programu, govoreći o tome kako je zapadna eksklava Kalinjingrad ruski najbliži teritoriji Njemačke.

Solovjov, odani poslušnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, poznat je po davanju takvih i sličnih komentara. Prošle je godine izjavio, između ostaloga, da prijeti novi svjetski rat u kojem će se Zapad sukobiti s muslimanima širom svijeta.

Također je rekao da bi Moskva trebala pokrenuti nuklearni napad na svaku zemlju koja bi pokušala uhapsiti Putina zbog naloga za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud u martu prošle godine zbog optužbi za ratne zločine, te je u više navrata pozvao Kremlj da iskoristi svoje nuklearno oružje protiv zemalja koje podržavaju Ukrajinu.
  Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, podijelio je u petak isječak rasprave o uništenju Berlina iz Solovjeve emisije na X-u, bivšem Twitteru.

Taj isječak počinje s Andrejem Sidorovim, dekanom studija svjetske politike na Moskovskom državnom univerzitetu i čestim gostom tog voditelja, koji je raspravljao o hipotetskom sukobu između Rusije i NATO-a.

- Po mom mišljenju, od prvog udara, NATO je uvijek govorio kako će udariti na Kalinjingrad, odmah ćemo imati situaciju u kojoj ćemo koristiti projektile - rekao je Sidorov, prema Geraščenkovom prijevodu.

- A mi projektile koristimo protiv glavnog neprijatelja.

- A ko je sada glavni neprijatelj? - upitao je Solovjov prije nego što je izjavio da bi Rusija mogla napasti Berlin iz Kalinjingrada.

- Naš glavni neprijatelj, kao što znate, nalazi se preko okeana - odgovorio je Sidorov, očito misleći na Sjedinjene Države.

- U Berlinu se više nema što raditi - nastavio je Solovjov.

- Napisat ću 'Zadovoljan sam ruševinama Reichstaga'. To će biti moje stajalište - kako prenosi Newsweek.

Newsweek