Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz ocjenila je da su nepotrebne mjere koje je Evropska unija najavila protiv Kosova zbog nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na sjeveru, ističući da EU nije donela odluku o blokadi fondova za Kosovo, već da se govori o privremenoj obustavi, piše Koha.

"Mjere u okviru napora Evropske unije da deeskalira situaciju na sjeveru Kosova, mjere su koje EU vidi kao razumne. Smatramo da su takve mjere nepotrebne jer je važno da se u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazimo jasno i bez mogućnosti nesporazuma pošalje poruka onima koji su pravili nemire na sjeveru Kosova. Lično smatram da su takve poruke opasne jer mogu da stvore utisak kod predsjednika Srbije Vučića da može da nastavi na isti način da destabilizuje ne samo Kosovo, već i sve susjede oko sebe", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Donika Gërvalla-Schwarz ističe i da je EU stavila do znanja da su mjere o kojima se govori trenutne i reverzibilne.

Upitana da li je bilo koordinacije sa SAD oko proglašavanja "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije, ona nije željela da govori o tom aspektu, ali je rekla da postoji pravni osnov.

"Pravni osnov postoji i smatramo da nijednoj terorističkoj organizaciji bilo kog etničkog porijekla ili bilo kog kriminalnog sastava ne bi trebalo dozvoliti da djeluje na Kosovu. Posvećeni smo vladavini zakona u svakom dijelu zemlje, a organizacijama koje terorišu građane i institucije ovdje nije mjesto", kazala je Gërvalla-Schwarz.

Vlada Kosova proglasila je juče "Civilnu zaštitu" i "Brigadu Sever" za terorističke organizacije, a američki State department i ambasade Njemačke i Velike Britanije na Kosovu saopštile su danas da ta odluka nije doneta u koordinaciji sa njima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore