Neophodna deeskalacija

Na Kosovu je deeskalacija neophodna i za međunarodne saveznike nastavak sadašnjeg kursa Vlade Kosova biće tretiran kao "zabijanje noža u leđa", piše danas Albanian post, pozivajući se na neimenovani doplomatski izvor, koji je, kako se navodi, "duboko umešan" u nedavna dešavanja.

"Krajnje je vrijeme da Kosovo postane pouzdan i stabilan saveznik", kaže izvor Albanian posta.

Kako objašnjava, Zapad trenutno ima otvoren front i "zatezanje" situacije na sjeveru Kosova jednostranim djelovanjem Kosova, koje ne pokazuje osetljivost na razvoj događaja, što je potpuno je neprihvatljivo.

"U vrijeme kada treba da angažujemo trupe i opremu za jačanje istočnog krila NATO-a, tenzije na Kosovu su potpuno neprihvatljive. Ako moramo da pošaljemo dodatne trupe na Kosovo, ovo je kao nož u leđa, jednostavno", rekao je taj diplomatski izvor.

Dodaje da nedostatak koordinacije i sve akcije suprotne onome što je tražila evroatlantska zajednica neće ostati nekažnjene, mjerama koje idu dalje od onih koje je izneo generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije Gert Jan Koopman.

"Ponavljamo, naše trupe treba da budu na istočnom krilu, a ne na Kosovu. Ako preusmjerimo trupe na pojačanje Kfora, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose", rekao je ovaj izvor Albanian posta.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post