Kritika EU

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu izjavio je za Dukađini da su nepravedne kaznene mjere koje je EU namenila za Kosovo zbog toga što nije preduzela korake za smirivanje tenzija na sjeveru, navodeći da Unija nije uputila nikakvu primjedbu Srbiji.

"Teško je opravdati kako Evropska unija preduzima negativne mjere prema Kosovu, koje u najnovijem izvještaju opisuje u najpozitivnijem svijetlu ikada, kako u borbi protiv kriminala i korupcije, tako u demokratizaciji, u ekonomskom razvoju, kao i u unapređenju pravnog okvira u skladu sa pravnim tekovinama EU", rekao je Kryeziu.

On se osvrnuo na prijedlog premijera Albina Kurtija u pet tačaka za deeskalaciju situacije i istakao da bi se time sačuvao princip vladavine prava i otvorio put za nove izbore.

Vlada Kosova kritikuje EU što nije otvoreno i odlučno zamerila Srbiji zbog eskalacije na terenu.

"Situacija je eskalirala kada su kriminalne grupe i ilegalne i paralelne formacije napale Policiju Kosova, Kfor i novinare koji izvještavaju sa terena. Pa, ipak nema otvorenih i nedvosmislenih primjedbi o Srbiji. Uprkos svemu, cenimo podršku i pomoć EU i radujemo se putu ka članstvo", rekao je on.

Kaznene mjere, kao upozorenje, koje je EU precizirala za Kosovo odnose se na obustavu rada na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i finansiranja kroz programe EU, neodobravanje projekata Investicionog fonda na Zapadnom Balkanu, kao i obustavu sastanaka na političkim nivoima.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini