Politički analitičar

Politički analitičar Ilir Ibrahimi kaže da premijer Kosova Albin Kurti ne bi trebalo da još više naruši odnose sa SAD, jer građani nisu glasali za njega iz tog razloga, piše Gazeta blic.

Ibrahimi kaže da premijer ne treba da ide putem bez povratka i da bi predsjednica Kosova Vjosa Osmani trebalo više da se uključi u cijelu ovu situaciju.

“U svakom slučaju, predsjednica treba da ima glavnu ulogu u državi, jer joj i Ustav daje takvu ulogu, vrhovnog komandanta vojske. Imali smo posljedicu po KBS i to je institucija koja se mora izdići iznad dnevnih stranačkih interesa i osigurati da zemlja ide dobrim putem, tako da Osmani mora imati mnogo veću i glasniju ulogu. Videli smo nekoliko izjava ali to nije dovoljno", kaže on.

Dodaje da bi Osmani takođe trebalo da ima sastanke i sa drugim opozicionim strankama, jer se radi o nacionalnim interesima.

„Videćemo kakva je uloga Osnmani ako dođemo u situaciju da nam SAD i EU uvedu sankcije jer je Kosovo projekat ovih zemalja. Takav teret ne treba prepustiti samo jednoj osobi ili političkoj stranci. Građani nisu glasali za Albina Kurtija da uništi odnose sa SAD”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic