Politički analitičar

Politički analitičar Agon Maliqi kritikovao je vježbu Kosovskih bezbjednosnih snaga u Južnoj Mitrovici, koja je održana prije dva dana, uz ocjenu da takva akcija vodi do "jačanja Republike Kfor" na sjeveru Kosova, piše Nacional.

"Bio sam prekjuče na sjeveru sa stranim novinarima i najveća ironija ove situacije je da nisu samo militanti naše vlade zadovoljni razvojem događaja. Uvjeren sam da je percepcija tamošnjih Srba da, osim iritacije prisustvom policije i hapšenjima, okolnosti njima idu u prilog, svakom eskalacijom koja jača ulogu Kfora”, naveo je Maliqi.

Maliqi je dodao da krajnji rezultat takvog razvoja događaja može da bude samo stavljanje sjevera pod veću kontrolu Kfora.

"Na sjeveru ne možete naći nikog iskreno zainteresovanog za Zajednicu, koja bi podrazumevala integraciju sa ostatkom Kosova, već samo odvajanje, a ideja da Zajednica ide ka neuspjehu, doživljava se kao neka vrsta olakšanja. Napredovanje KBS na jugu u današnjim okolnostima, kao i pozicioniranje srpske vojske oko granice, ima kao konačni rezultat samo 'Republiku Kfor'", kaže Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale