Profesor ekonomije

Profesor ekonomije Ujkan Bajra kaže da odluka o blokadi uvoza srpske robe ekonomski može biti štetna za Kosovo zbog brojnih efekata koji mogu direktno uticati na džep građana, prenosi Gazeta express.

Bajra je rekao da svaku odluku koju donese Vlada, a koja utiče na interese građana treba dobro analizirati, jer brze odluke mogu dovesti u pitanje živote građana i prikazati Kosovo kao neozbiljno u pogledu međunarodnih sporazuma.

Na osnovu podataka u prvih pet mjeseci 2023. godine, izvoz robe sa Kosova u članice CEFTA sporazuma iznosio je 340 miliona eura a od toga 126 miliona eura je izvoz u Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Srbiju i Crnu Goru.

Dok, od ukupno 2,2 milijarde eura uvoza robe, učešće uvoza iz članica CEFTA na Kosovu iznosi oko 314 miliona eura gdje je Srbija predstavlja najvećeg izvoznika na tržište Kosova, sa oko 37 odsto. Zatim slijedi Albanija sa oko 33 odsto i Sjeverna Makedonija sa oko 24 odsto.

"Mi danas kao vlada možemo da donesemo odluku ali da li to ide u korist privredi, vjerujem da ne. CEFTA, ili sporazum o slobodnoj trgovini, ostaje politički instrument čiji su efekti počeli da blede usljed članstva Kosova u drugim međunarodnim mehanizmima. Sada, nakon ovih članstva, kosovski proizvodi imaju zaslužnije mjesto na evropskim tržištima“, kaže Bajra.

Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA, od njegovog potpisivanja 2005. godine, imao je za cilj stvaranje tržišta od 20 miliona stanovnika, a interes Kosova je bio da učestvuje sa svojim proizvodima na ovom tržištu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express