Ograničene količine

Odluka Vlade Kosova da zabrani uvoz srpske robe počela je da se primjenjuje 14. juna. U pojedinim trgovinama na Kosovu primjetan je nedostatak pojedinih proizvoda koji stižu iz Srbije.

U pojedinim prodavnicama na Kosovu proizvodi koji stižu iz Srbije ostali su u ograničenim količinama.

“Što se tiče srpskih proizvoda samo zalihe koje su ostale ima, trenutno nema u nabavci ulje Dijamant, Rosa ima još malo, ponekad ima, zavisi od zaliha, mlijeka ima, ima još u zalihama, drugih proizvoda samo što je u zalihama jer nabavljamo preko dobavljača reguralno… Za sada stiže ali u određenim količinama, trenutno samo za sada nema ulja Dijamant i Zvezda”, kaže prodavac Ljiljana Rajković.

Građani sa teritorije opštine Gračanica sa kojima je ekipa RTK2 razgovarala primjetili su da pojedinih  proizvoda iz Srbije ima sve manje.

“Koristimo srpske proizvode u posljednja dva do tri dana primjetila sam da nema mlijeka, da nema plazme, štarkov smoki, to od prilike”.

“Oni se trude da nabave, ono što treba evo i suhomesntato kad stigne iz Srbije je ljepše, jogurt ili mlijeko, sir kad stigne ja uzimam fetu”.

Odlukom Vlade Kosova da zabrani uvoz srpske robe najviše su pogođeni građani Kosova, smatra ekonomista Safet Gërxhaliu.

“Trgovina mora da bude slobodna i po Ustavu i po svemu tome u tom kontekstu daleko više moramo biti orijentisani kako prevazići barijere, ko će danas doći na Kosovo da investira neku proizvodnju, ako već ima problema to da plasira bilo u Srbiji i u region i u tom kontekstu da shvatimo značaj ekonomske saradnje daleko ćemo graditi veću perspektivu za sve nas”, kaže Safet Gërxhaliu.

“Moramo voditi računa i o potrošačima i o biznisima, jer se uz političke emocije uništava privreda i nivo života na Kosovu”, kaže Gërxhaliu.

“Ako se misli sa ovom blokadom da će se uništiti privreda Srbije mislim da je to uzaludno, jer totalni izvoz robe iz Srbije negdje manji od 3%, totalni uvoz sa Kosova robe iz Srbije negdje oko 6 %, ali ima još jedan problem što niko od političara neće da analizira, jer jednostavno ako blokirate robu iz Srbije, blokirate veliki dio proizvoda iz EU koji se proizvodi u Srbiji vi blokirate Raul, Fruktal, blokirate grupu željeza koji se danas prerađuje u Inđiji osim toga imamo mladu generaciju ljudi, pogotovo žene vole Svarovski, ko zna da se taj Svaroivski proizvodi u Novom Sadu”, kaže Gërxhaliu.

Robu namjenjenu ličnoj upotrebi čija vrijednost nije veća od 175 građani mogu uneti na Kosovo uz priložen fiskalni račun naveli su iz Carine Kosova uz ocjenu da se odluka Vlade o zabrani proizvoda primjenjuje do daljnjeg.