Poslanik PDK

Zamjenik predsjednika Skupštine Kosova iz redova PDK Enver Hoxhaj izrazio je zabrinutost povodom odvijanja situacije na sjeveru, navodeći da premijer Albin Kurti donosi individualne i iracionalne odluke koje mogu biti štetne za Kosovo, prenosi Teve1.

Hoxhaj je istakao da je moguće da će krajem ljeta biti potpuno drugačija situacija na Kosovu, ukoliko Kurti ne osmisli politiku u pogledu približavanja sjeveru.

"Ući ćemo u novu fazu ako premijer Kurti ne kreira politiku kako da se približi sjeveru, već napravi greške koje je napravio prošle godine. Vučić je odgovoran za situaciju, ali Kurti stvara priliku da Vučić djeluje na sjeveru. Mislim da ćemo do kraja ljeta možda imati potpuno drugačiju situaciju i da budem iskren, zabrinut sam. Velika istina je da su izvor nasilja Vučićeve bande, inspiracija je sam Vučić, a politika Srbije u odnosu na Kosovo se nije promjenila ni poslije 1999. ni poslije 2008. godine, čini se, ni posle Briselskog sporazuma i plana za implementaciju iz Ohrida", rekao je Hoxhaj.

Naglasio je da stranka kojoj pripada nije protiv ciljeva Kurtija, ali da je problem u rezultatima jer se, kako kaže, oni ne vide na terenu.

"Ja sam pristalica onoga što znači imati politički proces na sjeveru zemlje i mislim da Kosovo može da reintegriše srpsku zajednicu na sjeveru zemlje samo kroz politički proces, a ovaj politički proces mora da bude koordinisan sa našim partnerima. Način na koji je gospodin Kurti vodio politiku u odnosu na sjever ne daje rezultate", kazao je Hoxhaj.

Prema njegovim riječima, lični stavovi Kurtija odražavaju se na odnose Kosova sa svijetom.

Kako kaže, Kurti donosi individualne i iracionalne odluke ne pitajući ni predsjednicu Vjosu Osmani, ni predsjednika parlamenta Glauka Konjufču, kao ni ministre svog kabineta.

"Nisam mislio da bismo 2023. godine mogli imati situaciju u kojoj bi lični stavovi neke osobe mogli da budu naš odnos sa svijetom. To je potpuno individualno, iracionalno odlučivanje koje će, ako se ovako nastavi, koštati državu", rekao je Hoxhaj.

Dodao je da je komunikacija između Kosova i kosovskih partnera formalna.

Komentarišući izjavu Kurtija, koji je u Podujevu zamolio novinare da ga ne pitaju za američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, Hoxhaj je rekao da je to isto kao da on u studiju zamoli da ga ne pitaju za Kurtija.

Kako dodaje, ne postoji racionalno ponašanje Kosova, već populizam i obmana.

"Ne vidim racionalno ponašanje države, ne vidim politiku, vidim populizam, obmanu i nažalost ovo može mnogo da košta Kosovo", dodao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo online/Teve 1