(Ne) promjena kursa

Španija će preuzeti predsjedavanje Savetom Evropske unije od 1. jula 2023, a pojedini kosovski političari izražavaju sumnju u napredak Kosova u euro integracijama za vrijeme predsjedavanja Španije, piše Gazeta Blic.

Kako navode, druga polovina godine će biti izazovna za put evropskih integracija Kosova. Nepriznavanje Španije i najnovija politička dešavanja na Kosovu, gdje se takođe pominje sprovođenje niza mjera od strane EU, može zaustaviti proces integracije Kosova.

Međutim, u Pokretu Samoopredjeljenje ne očekuju da će se pristup EU Kosovu promjeniti tokom španskog predsjedavanja.

Zamejnica predsednika Samoopredjeljenja, ujedno i članica Komiteta za spoljne poslove i dijasporu, Fitore Pacolli kaže da Španija treba da ima fer pristup Kosovu, uprkos tome što ne priznaje njegovu nezavisnost.

"Ako je pristup fer prema svakoj zemlji koja se prijavila za članstvo u Evropskoj uniji, onda pristup mora biti u skladu sa poslom koji ta država obavlja. Dakle, ako Kosovo aktivno radi na uspostavljanju reda i zakona, jačanju pravosudnog sistema, što više nezavisnosti i produbljivanju demokratije, onda nema logike da ponašanje Španije bude drugačije, uprkos činjenici da Španija ne priznaje Kosovo", rekla je ona.  

Pacolli navodi da već postoji dogovor da Kosovo ide napred u procesima ka Evropskoj uniji i da ne može biti blokirano u svojim obavezama.

"Još govorimo o tome da zavisi kako će Španija pristupiti trenutku kada preuzme predsjedavanje, ali ako je pristup svakoj zemlji ispravan, onda je Kosovo u najboljoj poziciji u regionu da napreduje dalje u evropskim integracijama", kaže poslanica vladajuće većine.

Rezarta Krasniqi, šefica Komisije za evropske integracije, skeptična je u pogledu napretka Kosova u španskom predsjedništvu.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova da Španija ima agresivan pristup prema Kosovu, pa se od nje može očekivati sve, posebno u aktuelnoj polarizacija između Kosova i EU.

"Sve može da se očekuje od Španije, ali i od drugih zemalja koje nisu priznale Kosovo. Vi znate da Španija ne priznaje Kosovo... Mi nemamo lobiranje, jer ova vlada nema strategiju, nema plan u međunarodnoj areni. Kao predsjednik Komisije za evropske integracije, svaki put sam učestvovala u svakom predsjedavanju, i ovaj put nas je sve pozvao jedan od predsjednika komisije u Španiji, ali je naš sastanak odložen zbog tamošnjih izbora. Ipak se nadam i vjerujem da će premijer Kurti sjesti i razgovarati sa EU i SAD da Kosovu ne uvedu sankcije", kaže ona.

Stručnjak za međunarodne odnose Dorajet Imeri kaže da će Španija nastaviti da ima kolebljiv odnos prema Kosovu i tokom predsjedavanja Savjetom EU. On, međutim, dodaje da ne može doći do neke veće promjene u pravcu EU prema Kosovu tokom njenog predsjedavanja.

"Španija je jedna od zemalja koje ne priznaju Kosovo, a i dalje ostaje jedna od najkritičnijih zemalja po pitanju nezavisnosti Kosova. Naravno, poznato je da ima interne brige, ali kosovska diplomatija mora da odigra svoju ulogu da pokaže da su to dva različita slučaja... Španija će i dalje imati neodlučan stav, ali kao predsjedavajuća EU neće se ponašati baš kao što se ponaša, moraće da se uskladi sa spoljnom politikom EU. Dakle, ne očekujem radikalnu promjenu kursa, a nije da očekujem bilo kakvu vanredno pozitivnu promjenu u odnosu na Kosovo", navodi on.

Dodaje da će stav Španije donekle uticati na stav koji će imati kao predsjedavajuća, alii da su to su odvojeni procesi.

"Španija će na tom mjestu ipak govoriti u ime EU, pošto EU nema veliki konsenzus po ovom pitanju, ne očekujem značajnu promjenu u pristupu EU u narednih šest mjeseci ove godine", naglašava on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic