Ministar spoljnih poslova Španije

Ministar spoljnih poslova Španije José Manuel Albares rekao je da priznavanje pasoša Kosova ne znači da ta zemlja priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Reporteri.

Ministar Albares je u intervjuu španskom mediju "El Periodico De Espana" podsjetio da je Španija među pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a među kojima su i Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

On je istakao da je odluka da oni koji imaju kosovski pasoš mogu da uđu u šengenski prostor bez vize stupila na snagu 1. januara ove godine, te da Španija mora da se prilagodi toj odluci kao i ostale zemlje koje ne priznaju Kosovo.

"Zato smo počeli da prihvatamo kosovske pasoše, ali to ne znači nikavo priznanje Kosova ili njegovog suvereniteta", rekao je Albares.

Upitan da to nije prvi korak, ako ne ka formalnom priznanju, već ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, Albares je poručio da je to jedna od obmana Narodne partije u Španiji. Kako navodi, Španija nikada neće biti prepreka u dijalogu Kosova i Srbije, niti približavanju Kosova Evropskoj uniji. Ističe, ipak, da Španija ne može da se pretvara da Kosovo ne postoji.

"Ja sam to mnogo puta rekao i ponavljam danas ovde, da Španija nikada neće biti prepreka dijalogu Kosova i Srbije, niti približavanju Kosova i Evropske unije. Zato što je ta teritorija Kosova u okviru Zapadnog Balkana i ide na samite Evropske unije sa Zapadnim Balkanom. A visoki predstavnik je uradio posao za svaku pohvalu i mi ga podržavamo. Ne možemo se pretvarati da Kosovo ne postoji. Ali to ne znači da priznajemo njegov suverenitet. Zamolio bih Narodnu partiju da prestane da objavljuje prevaru za koju zna da je prevara", rekao je španski ministar.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri