Nezvanična saznanja

Srbi na Kosovu planiraju da samostalno krenu u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), preneo je sinoć Blic pozivajući se na nezvanična saznanja.

U planu je da se u narednom periodu održi velika Skupština srpskog naroda sa Kosova, na kojoj bi bila proglašena ZSO i ustanovljeni organi Zajednice.

"Plan je da se uskoro krene u formiranje Zajednice srpskih opština i njenih organa, a za prvog predsjednika ZSO bio bi predložen Dragiša Milović, ugledni doktor i bivši predsjednik opštine Zvečan", kaže sagovornik Blica.

Navodi da su dešavanja posljednjih nedjelja uticala na ovakvu odluku, prije svega porast nasilja, hapšenja Srba i upad specijalaca Policije Kosova na sjever.

"Briselski sporazum potpisan je prije više od 10 godina. Više od 3.700 dana nije formirana Zajednica srpskih opština, a poslije svega što trpimo poslednjih dana jasno je da niko to zaista i ne želi: ni vlast na Kosovu, ni međunarodna zajednica. Zato ćemo uzeti stvar u svoje ruke”, dodaje izvor.

Prema pisanju Blica, strukturu Zajednice srpskih opština činiće Skupština, predsjednik, Savjet, Odbor, administracija i Kancelarija za žalbe.

Skupštinu će, kao najviše tijelo, činiti predstavnici koje imenuje svaka skupština opština članica iz redova izabranih odbornika.

Predsjednik predstavlja Zajednicu, a njemu pomaže potpredsjednik. Predsjednika i potpredsjednika bira Skupština iz redova odbornika opština članica i njihovih gradonačelnika.

Savjet će biti sastavljen od najviše 30 članova iz redova stanovnika opština članica, uključujući sve gradonačelnike opština članica, dok će se Odbor sastojati od sedam članova koje bira Skupština iz redova gradonačelnika i stanovnika opština članica.

Zajednica će imati i administraciju, na čijem će čelu biti šef, kao i Kancelariju za žalbe, koja će imati mandat da preispituje žalbe u vezi sa ciljevima.

Izvor: Blic.rs