Analitičari

Analitičar Ylli Hoxha rekao je za Dukagjini da će za Kosovo u budućnosti Zajednica srpskih opština biti teret. Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Gjini kritikovao je odnos Kosova prema SAD, navodeći da se nikada nije desilo da ih je Amerika lagala.

Hoxha kaže da će Zajednica srpskih opština u budućnosti biti teret za Kosovo, kao i da će Srbija, ako želi da sabotira Kosovo u narednim procesima, preko Zajednice imati tu priliku.

Navodi da se premijer Kosova Albin Kurti mnogo promijenio i da bi kada bi ga neko pitao prije pet godina da li bi Kurti donio odluke koje je donio, rekao bi da ne.

"Vjerovali smo u to", dodao je Hoxha.

Gjini je kritikovao pristup premijera Albina Kurtija prema Sjedinjenim Američkim Državama navodeći da se nikada nije desilo da su SAD lagale Kosovo i da je skoro sva priznanja Kosovu donjela Amerika.

"Amerika nas još nije lagala. Nikada nas nisu lagali. Nismo našli ništa drugačije od onoga što nam je rečeno. Normalno je da Amerika to ne može da kaže, ako hoće ući će u NATO. Nije tačno, jer odluku donosi NATO. Zato niko od Amerikanaca ne kaže da treba da uđemo u NATO. Amerika ima glavni glas, ali svaka zemlja ima pravo veta. Sve što smo dobili priznanja ili 90 odsto, djelo je Amerikanaca, Britanaca, Nijemaca, Francuza. Radili su za nas, rade za nas", rekao je.