Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da ako su potrebni novi izbori, da on daje "velikodušnu ponudu da četiri predsjednika opština" na sjeveru neće morati da završe svoje mandate, ali kako je dodao, mora da bude pripremljena situacija na terenu, a što znači da postoji vladavina prava, prenosi Koha.

„Možemo da imamo vanredne izbore. Ali moramo da pripremimo situaciju na terenu, a to znači vladavinu prava. Neću predati demokratsku republiku fašističkoj policiji, nasilnim ekstremistima i kriminalnim bandama”, rekao je Kurti.

On je sa Prespanskog foruma poručio i da NATO mora da donese ocjenu o kršenju Kumanovskog sporazuma i da zahtjeva vraćanje zone bezbjednosti kako je predviđena ovim sporazumom.

"U opštini Leposavić kidnapovana su tri policajca. Tužilac je odustao od optužbi za terorizam, ali ih je zadržao zbog nelegalnog posedovanja oružja. Kidnapovani su na jednom kilometru unutar granice Kosova. Oni moraju da budu vraćeni i potrebno je da međunarodna zajednica oštro i jasno sudi o srpskoj agresiji na Kosovu jer su kidnapovanjem policajaca prekršili član 4 Kumanovskog sporazuma. NATO mora da sudi o kršenju sporazuma", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore