Povrijeđena četiri novinara

Maskirana lica napala su danas medijske ekipe u općini Leposavić na sjeveru Kosova. U Leposaviću je fizički napadnut snimatelj RTK, Bardh Bekteshi, kojem je polomljena i kamera.

Udruženje novinara Kosova (AGK) saopćilo je da je snimatelj zadobio teške povrede glave i tijela, prenosi Telegrafi.

"Mediji napadnuti u Leposaviću, snimatelj RTK, Bardh Bekteshi, zadobio je teške povrede glave i tijela. Medijske ekipe iz Prištine bile su danas meta brutalnog napada dok su radile svoj posao u Leposaviću. Snimatelj RTK, Bardh Bekteshi, je fizički napadnut kao što se vidi na uznemirujućoj snimci koju su ekipe na terenu poslale Udruženju novinara Kosova”, navodi se u saopćenju AGK.

AGK dalje dodaje da je, osim fizičkog napada, Bekteshu razbijena i kamera.
  U izjavi za AGK, novinarka Venera Xhoxhaj pokazala je da su demonstranti bacali kamenje na medijske ekipe, Tëvë1, RTV Dukagjini, RTK, Klan Kosova i KTV.

“Gađali su kamenjem nas, neke kolege dok su odlazili, pali su, a našeg snimatelja Bardha Bekteshija su gurnuli, oborili ga, a potom i fizički napali, nanijevši mu povrede po glavi i tijelu", kazala je ona

Udruženje novinara Kosova hitno je pozvalo Policiju Kosova i međunarodno prisustvo u ovoj općini da osiguraju novinare i snimatelje koji borave u toj općini.

"AGK najoštrije osuđuje ovaj napad, ujedno najavljuje da će o svim ovim napadima koji su se dogodili na sjeveru zemlje biti obaviještene međunarodne organizacije koje se bave sigurnošću novinara i slobodom medija", stoji u reakciji.

UNK je ujedno iznio optužbe na račun KFOR-a, navodeći da su njihovi službenici "spriječili novinare da pobjegnu“.

"Istovremeno, pošto se napad dogodio u prisustvu trupa KFOR-a, a oni nisu reagovali, već su spriječili novinare da pobjegnu, molimo Snage NATO-a – KFOR da ne spriječavaju novinare da izvještavaju, pošto im bezbjednost ne pružaju“, naveli su iz udruženja.

Osudu je povodom napada uputila mreža SafeJournalists koja se pridružila svom članu UNK u pozivu da se novinarima osigura bezbednost u izveštavanju.

"Pozivamo KFOR da osigura bezbjednost novinara, posebno dok obavljaju svoje dužnosti u ovom dijelu zemlje. Mreža smatra da je veoma uznemirujuće što se na snimcima vidi kako je KFOR prisutan, a ne reaguje, u trenutku kada su životi nekoliko medijskih radnika ugroženi“, naveli su.

Kako javljaju prištinski mediji, do napada je došlo tokom posjete ministra administracije i lokalne samouprave, Elberta Krasniqija, ovoj opštini. Krasniqi se danas ponovo sastao sa novim gradonačelnikom Leposavića.

Njegov odlazak je, međutim, propraćen zvižducima i negodovanjem građana koji protestuju već duže od 20 dana ispred opštinske zgrade, ali i bacanjem farbe na službeno vozilo.

Tokom odlaska je upotrebljena šok bomba, a kako bi se građani rastjerali, izvještavaju mediji.