Odnosi Kosova i zapadnih sila dostigli su najniži nivo, a SAD i EU za nove sukobe i napetosti krivica traže najpre u Albinu Kurtiju, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ovaj list, kako prenosi Deutsche welle, navodi da posle SAD i EU preduzima mjere protiv Kosova, što je, naglašava se, neka vrsta promjene politike iz prethodnih decenija.

FAZ navodi da proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008. godine ne bi imalo izglede na uspjeh bez većinske podrške Zapada, i bez prethodnog vojnog, ekonomskog i političkog angažmana SAD i EU.

„Za razliku od Afganistana, zapadni angažman na Kosovu bio je prilično uspješan. Kosovo je danas svakako demokratskije od Srbije čija je pokrajina bilo, na Kosovu je stanje pravne države i slobode štampe bolje nego u Beogradu. Pa ipak su odnosi Kosova s njegovim zapadnim silama-zaštitnicama trenutno lošiji nego što su ikad bili. Još se ne može govoriti o zaokretu, ali posljednji događaji jesu rez“, ocjenjuje frankfurtski list.

Navodi se da su odnosi dostigli najniži nivo pošto je Evropska unija, kriveći Kosovo za posljednje napetosti na sjeveru Kosova, najavila „kaznene mjere“.

Citira se šef evropske diplomatije Josep Borrell koji je najavio otkazivanje važnih posjeta, kontakata i zajedničkih skupova, kao i zamrzavanje određene „finansijske saradnje“ s Kosovom. Borrell je naveo da će te mjere biti okončane tek kada premijer Albin Kurti preduzme „vjerodostojne“ korake koji se od njega traže.

Preka informacijama FAZ, otkazani su sastanci predstavnika Kosova i pojedinih članica EU koji su bili planirani za ovu nedjelju.

„Evropska komisija bi sada trebalo da zamrzne programe s Kosovom, posebno u okviru investicione inicijative za Zapadni Balkan koja je 'teška' milijarde. Ovo je prvi put da EU na taj način postupa protiv Kosova. Zemlja mora biti ’diplomatski izolovana’, čuje se iza zatvorenih vrata“, piše ovaj list.

Brisel se drži saopštenja s početka juna gdje se od Kosova i Srbije traže koraci ka popuštanju napetosti. Prema Borrellu, Srbija je već uradila svoje povlačenjem vojske iz blizine teritorije Kosova. Kosovo je pak hapšenjem jednog vođe srpske civilne zaštite u utorak dalje podgrejala nasilje, smatra Borrell.

U tekstu se dodaje da EU traži i ponavljanje lokalnih izbora na sjeveru Kosova, ali da Kurti kao uslov za to traži da se uhapse Srbi odgovorni za napade na Kfor.

„Srž evropskog, ali i američkog nezadovoljstva Kurtijem, leži u njegovom odbijanju da dopusti lokalno ujedinjavanje enklava i opština sa srpski većinskim stanovništvom, što je još 2013. dogovorila jedna od prethodnih Vlada Kosova“, navodi frankfurtski list.

Ocjenjuje i da se srpski predsjednik Aleksandar Vučić nalazi u „za njega neuobičajenoj poziciji“, naime da ga Zapad podržava ili makar ne ignoriše kada je riječ o rješenju kosovskog problema.

Iz vizure Kosova, dodaje njemački list, zapravo se Srbija ne pridržava dogovorenog. Srbija bi, kažu na Kosovu, morala da obavjesti međunarodnu zajednicu da se ne protivi prijemu Kosova u međunarodne organizacije jer je tako dogovoreno.

Evropska unija i, prije svih, Sjedinjene Države ipak smatraju da je Kosovo prvo na potezu i da treba da formira Zajednicu opština.

„Zapad je u srijedu dobio podršku i iz Albanije, čiji premijer Edi Rama gaji bolje odnose sa srpskim predsjednikom Vučićem nego sa kosovskim kolegom Kurtijem. To ima veze sa rivalstvom oko toga ko je svealbanski vođa. Rama je u srijedu rekao da je otkazao planiranu zajedničku sjednicu kosovske i albanske vlade“, zaključuje FAZ.

Izvor: DW/FAZ