Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da podnošenje zahtjeva od strane gradonačelnika Sjeverne Mitrovice Erdena Atiqa za članstvo te opštine u Asocijaciju kosovskih opština pokazuje da je Vlada Kosova voljna da formira ZSO, i da će premijer Albin Kurti ispuniti zahtjeve Srba sa sjevera, prenosi RTK.

"To je samo znak da Vlada Kosova, odnosno pokret Samoopredjeljenje želi da stvori zajednicu opština sa srpskom većinom i ništa drugo. Taj zahtjev nema nikakvog značaja, jer ako Atiq ne podnese taj zahtjev, podneće ga naredni gradonačelnik koji ce Atiqa nasljediti nakon par mjeseci", rekao je Spahiu.

On je dodao da će premijer Kosova Albin Kurti ispuniti zahtjeve Srba koji danima protestuju u tri opštine na sjeveru Kosova i dodaje da se trenutna situacija treba riješiti dijalogom.

"Zajednica opština sa srpskom većinom sada je već jedna gotova stvar, ali još uvijek nije odlučeno koji će biti obim tih nadležnosti, i nadamo se da će to biti uskoro. Nakon što imamo prijedlog od strane Aleksandra Vučića da to bude vid autonomije Srba u Bosni i Hercegovini i prijedlog Kurtija u vidu autonomije Srba u Hrvatskoj, vjerovatno će doći neki prijedlog od strane posrednika koji će u najboljem slučaju biti prihvaćen sa obe strane, u najgorem slučaju ni jedna strana to neće prihvatiti'', navodi Spahiu.

Izvor: RTK2