Portparol Vlade

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu kaže da Srbija nema mandat da postavlja nove uslove i traži veću autonomiju za Srbe sa sjevera, i da je organizacija izbora regulisana zakonima Kosova, prenosi Koha.

Kryeziu je, povodom poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča Kosovu da ne organizuje nove izbore za gradonačelnike opština na sjeveru dok se ne postigne veća autonomija za Srbe, rekao da pored zakona, mora postojati i vladavina prava.

„Za moguće nove izbore u četiri opštine na sjeveru, osim izbornog zakona, mora postojati i vladavina zakona, koja bi garantovala da su slobodni i demokratski, a izborna kampanja poštena i otvorena“, rekao je Kryeziu.

On je takođe naglasio da bi Vučić, prije nego što govori o Srbima na Kosovu, trebalo da "vodi računa o albanskoj manjini u Srbiji".

Politički analitičar Dorajet Imeri smatra da ovakvi zahtjevi Srbije imaju izvor u trenutno nepovoljnom položaju Kosova u međunarodnom spektru.

„Situacija u kojoj se nalazimo je potpuno nepovoljna, jer smo izgubili dobru pregovaračku poziciju u odnosu na Srbiju, a još više kada je međunarodna zajednica ostala potpuno jednostrana prema Srbiji. Ovo mogu shvatiti kao pokušaj da se održi stabilnost na Balkanu, da se ne otvara novi sukob, jer im to geostrateški ne odgovara, ali u svakom slučaju stabilnost Evrope ne može pasti na račun stabilnosti Kosova“, rekao je Imeri.

Prema njegovim riječima, za trenutno stanje Kosovo snosi dio odgovornosti.

„Vlada Kosova treba da se malo pravilnije orijentiše u ovim procesima. Ako smo potpisali sporazum Brisela i Ohrida, a taj sporazum je počeo da se primjenjuje sa izradom Zajednice opština sa srpskom većinom, onda će, naravno, pritisak biti na Kosovu. Ne možete reći da je to pritisak sve dok mi sami imamo neke obaveze“, izjavio je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore