Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Berisha rekao je da Kosovo ne može postati članica Evropske unije sve dok je pod okriljem Rezolucije 1244 i bez ratifikacije granice sa Srbijom, piše Ekonomija onlajn.

"Kosovo je godinama ispunjavalo uslove. Izvještaje o ispunjenosti uslova na Kosovu za integraciju u Evropski savjet i zahtjevima i uslovima za Evropsku uniju, Kosovo je kontinuirano izvještavalo, ali pitanje integracije Kosova nije u vezi sa uslovima. Mi smo u procesu dijaloga sa Srbijom, nismo još zatvorili proces državljanstva u smislu secesije od Srbije, na osnovu međunarodnih dokumenata, rezolucije i paketa, mi smo proglasili nezavisnost, ali imamo više od 300 kilometara nedefinisanih granica sa Srbijom. Kosovo se ne može integrisati dok je Rezolucije 1244 i bez ratifikacije granice", rekao je Berisha.

Pominjući odnose sa međunarodnom zajednicom, Berisha kaže da je aktuelna vlada svakim danom sve više pretvarala kancelariju Unmika u kabinet premijera.

"Napravili smo amandman 14 na Ustav kojim prelazimo rezoluciju 1244, ali od kada je ova vlada došla, Kancelarija Unmika se pretvorila u kabinet premijera i postoji moć da utiče na Unmik", rekao je Berisha.

Dodaje da je uredbama o slobodnom kretanju vozila, registarskim tablicama, plaćanjem struje, Kosovo je otvorilo vrata Srbije Evropskoj uniji, rekavši da su ono što govori Vlada, prazna obećanja.

"Realnost je nešto sasvim drugo, jako razočarani kada na videlo izađu prepreke koje koče Kosovo na ovom putu. Srbija je imala tri uslova za integraciju da bi dobila status kandidata od 2012. Imala je priznanje Kosova, promjenu ustava, i pravnu infrastrukturu u kojoj drži Kosovo kao južnu pokrajinu. Uz saglasnost francusko-njemačkog plana ova prva dva uslova su bila uklonjena. Kosovo je francusko-njemačkim sporazumom utrlo put Srbiji ka Evropskoj uniji i prihvatanje uslova da više neće imati prepreke u narednih 10 godina, u tački 3, članu 35 u Ohridskom aneksu. Dakle, sve o čemu se danas razgovara je jednostavno na nivou spekulacija i dio izborne kampanje onih koji nas obmanjuju i ponavljaju sve ono što nisu ispunili”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online