Poslanik PDK

Poslanik PDK i predsjednik parlamentarnog odbora za privredu Ferat Shala izjavio je da posljednje tri godine traje rast cijena, a da u pojedinim periodima poskupljenja prate dinamiku visoke stope inflacije i da je situacija najkritičnija u poljoprivredi.

“Rast cijena već tri godine je trajna pojava, koja u pojedinim periodima prati dinamiku i visoke stope inflacije. Izuzetno je zabrinjavajuće ovo povećanje u poljoprivrednom sektoru, jer je direktno pogodilo privredu, lokalnu proizvodnju, poljoprivredni sektor i poljoprivredu uopšte, koja je u teškom stanju zbog neadekvatne politike i investicija“, kazao je Shala za Front onlajn.

On je ocjenio da je vlada trebalo da mnogo više subvenioniše proizvodnju, uključujući i uvoz poljoprivrednih mašina.

“Vlada je trebalo da subvencioniše više lokalne poljoprivredne proizvodnje, a posebno one koji su ključni u ovom sektoru. Drugo je pitanje uvoza poljoprivrednih mašina, trebala je veća podrška vlade”, ocjenio je Shala.

Dodao je da je problem što je tržište u poljoprivrednom sektoru neuređeno.

"Vlada se fokusirala samo na određene grantove koji se nisu odrazili na dugoročnu politiku lokalne proizvodnje i razvoja generalno agroindustrijski, imamo potpuni poremećaj tržišta u agro-poljoprivrednom sektoru“, zaključio je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Front Online