Kompromisno rješenje

Naredni susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova gdje će se ponovo raspravljati o dinaru biće održan u sredu 15. maja u Briselu, potvrdio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

Prema riječima briselskog portparola od strana se očekuje da se ponašaju na evropski način i nađu kompromisno rješenje.

Biće ovo inače sedmi susret u okviru dijaloga gdje se isključivo razgovara o dinaru.

"Od svakog sastanka koji se održava u okviru dijaloga Beograda i Prištine, očekujemo da će biti finalni koji se bavi tim određenim pitanjem. Ta pitanja skreću pažnju sa onoga što je zaista neophodno, a to je napredak u implementaciji Ohridskog sporazuma i aneksa. Nadamo se da će strane biti sposobne da se ponašaju u evropskom duhu i da postignu neophodnii kompromis. I opet, kao i u svemu u vezi sa dijalogom, to zaista ne zavisi od toga šta mi želimo, nego od spremnosti i sposobnosti dveju strana da postignu prihvatljiv kompromis", naveo je Stano.

Uredbom Centralne banke Kosova predviđa se da euro bude jedino platno sredstvo na Kosovu", izjavio je portparol Stano.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne Banke Kosova kojom je evro jedina službena valuta gotovinskog plaćanja u zemlji.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da odloži primenu uredbe i pronalazak kratkotrajnog prelaznog rešenja, budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na severu Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta susedne Srbije.