Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu je u odgovoru TV Dukađini rekao da se vlada i politika ne miješaju u odluke Centralne banke Kosova, jer je ova institucija nezavisna.

"CBK je nezavisna institucija Kosova i političari ne mogu da preklapaju nezavisne institucije države, jer na taj način gubimo karakter demokratske republike za našu nezavisnu zemlju", dodao je on.

Naglasio je da se o odlukama CBK ne može pregovarati.

"O ustavnosti, zakonitosti i odlučivanju nezavisnih institucija političari ne mogu pregovarati. Vlada Republike Kosovo je posvećena da obezbjedi da eventualni prelazni periodi pomognu da se građani prilagode što brže, što lakše i bez štete", rekao je Kryeziu.

Dodao je da će se institucije koje su dužne da ovu uredbu sprovode u praksi fokusirati na više ulaganja u informisanje i edukaciju privrede i građana u ovoj fazi, a ne u kaznene mjere.

"Centralna banka je već povećala intenzitet informisanja o glavnim tačkama uredbe. Istovremeno, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine je obezbedilo da Agencija za registraciju preduzeća počne sa radom u četiri opštine na sjeveru Kosova, kako bi se preduzeća registrovala i oporezovala”, rekao je Kryeziu.

On je kazao da su komercijalne banke koje posluju na Kosovu dobile prijedlog da otvore svoje filijale u četiri sjeverne opštine Kosova.

"U četiri opštine na sjeveru postoje četiri filijale banaka i 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i gdje se sve prima u eurima. U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu dobile su instrukcije da otvore nove filijale u četiri sjeverne opštine, a takođe ih Centralna banka obavezuje da ponude osnovne bankovne račune za koje vlasnici ne snose nikakve troškove", dodao je.

Istakao je da gotovo 27.000 penzionera iz srpske zajednice primaju mjesečne transfere na svoje bankovne račune.

"Još jedan dokaz je i činjenica da sa početkom dobijanja dodataka za majke i djecu od 2021. godine ima preko 5.000 građana srpske zajednice na Kosovu koji su koristili ove naknade i koje su primali ili primaju svakog mjeseca. Na sastancima i u komunikaciji sa našim partnerima razgovarali smo o svim njihovim zabrinutostima. Iz Srbije dolazi mnogo propagande koja nije zasnovana na činjenicama, već samo na izazivanju straha", dodao je on.

Naglasio je da je kosovska strana zainteresovana da sve prođe dobro, mirno i bezbjedno.

"Svaki zamišljeni ili stvarni problem biće brzo rešen. Održavaćemo redovnu komunikaciju sa našim partnerima. Biće kontinuirana komunikacija sa građanima", naglasio je Kryeziu.

Portparol Vlade Kosova pozvao je građane da "ako neko ima informaciju ili bilo kakvu naznaku eskalacije, treba da je podjeli sa bezbjednosnim institucijama".

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini