Ocjena analitičara

Dolazak slovenačkog političara Boruta Pahora kao specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije ne znači preokret ili radikalnu promenu, tvrde poznavaoci političkih dešavanja, piše Gazeta express.

Istraživač Instituta "Musine Kokallari" Belgzim Kamberi cijeni Slovenca kao političara koji dobro poznaje region, ali to ne znači da će proces dijaloga biti transformisan.

“S druge strane, tu je i osoba koja se zbog svojih snažnih proevropskih uvjerenja zalaže za integraciju Zapadnog Balkana u EU, ali i kritičar politike EU. U odnosu na ekspanziju na Zapadni Balkan, sve to čini važan i zanimljiv profil za region i njegovo širenje, ali i potrebu za normalizacijom odnosa. S druge strane, on se smatra i prijateljem Kosova, ali u stvarnosti postoji pozitivan odnos prema njemu u raznim političkim i institucionalnim krugovima u Srbiji“, rekao je Kamberi.

Kamberi ocjenjuje da će Lajčak ostati upamćen po uspjehu francusko-njemačkog plana i implementaciji nekih preliminarnih sporazuma, ali da ima mjesta i za kritike, a posebno zbog nepotpune implementacije sporazuma.

Kada je u pitanju Lajčak, novinar iz Albanije Ben Andoni, u dolasku Pahora na mjesto Lajčaka ne vidi neku bitnu promjenu.

"Dolazak Pahora po meni neće doneti neku veliku promjenu. Jedini element za koji mislim da bi mogao da pomogne je to što Kosovo očekuje veliku podršku za članstvo, da pokaže da će stati uz Kosovo i pomoći mu da uđe u Savjet Evrope”, rekao je Andoni.

Izvor: Telegrafi/Gazzeta express