Dijalog

Nezavisna panevropska medijska mreža, specijalizovana za poslove EU, EURACTIV, posvetila je članak dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.net.

Novi početak nakon evropskih izbora?, naslov je ovog članka.

„Ono što je prije godinu dana izgledalo kao napredak, sada se suočava sa ćorsokakom: ni Beograd ni Priština nisu spremni da sprovedu Ohridski sporazum o kojem je EU pregovarala sa njima prošlog marta i umjesto toga polažu nade u promjene rukovodstva u Evropi i SAD kako bi ponovo zapalile dijaloga“, stoji u članku Euractiva.

Prema EURACTIV-u, premijer Kosova Albin Kurti odugovlači sa implementacijom davno dogovorene Zajednice opština sa srpskom većinom.

U članku se ističe da u Prištini postoji bojazan od kršenja Ustava i da Zajednice opština sa srpskom većinom može propasti kao Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

"Tokom protekle godine diplomate EU su postale sve nestrpljivije zbog nedostatka napretka, jer čak ni zajednički napori Brisela i Vašingtona nisu postigli opipljive rezultate", navodi se u članku.

Ovaj nedostatak napretka je, kažu, zato što su Beograd i Priština usvojili pristup "čekaj i da vidimo" u pogledu ishoda evropskih izbora u junu i američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Vučić, konkretno, igra već neko vrijeme, a Beograd se nada povratku bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Do sljedećih evropskih izbora, diplomate EU očekuju da dijalog uglavnom miruje, a sastanci na visokom nivou vjerovatno neće biti.

Neki se nadaju da će novi institucionalni ciklus EU biti u stanju da prekine ćorsokak vraćanjem poticaja koji je funkcionisao prije više od jedne decenije: stvarne izglede za buduću integraciju u EU i finansijske prednosti koje dolaze s tim procesom.