Zagorčao odnose

Nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner Azem Vllasi izjavio je da situacija na sjeveru šteti Kosovu, dodajući da je premijer Albin Kurti možda u pravu kada je riječ o njegovom nastojanju da proširi suverenitet na cijelo Kosovo, ali da ono umnogome zavisi od stranaca sa kojima Kurti nije ostavio priliku da popravi odnose, prenosi Dukađini.

"Kurti je izuzetno zagorčao odnose sa strancima. Stvorena situacija nam samo šteti. Ne kažem da Kurti nije u pravu kada se zalaže za neke principe koji bi trebalo da važe za suverenu, nezavisnu državu kao što je Kosovo. Naša situacija je specifična jer zavisimo od naših partnera, posebno od SAD, čija je podrška ključna. Bojim se da su nastale neke ozbiljne nepopravljive posljedice", rekao je Vllasi.

Vllasi smatra da su upozorenja SAD, o posljedicama koje Kosovo može imati, veoma ozbiljna.

"Nepopravljive posljedice po nas su rečenica koju je upotrebio Hovenier, koji je rekao da SAD gube entuzijazam da podrže Kosovo po pitanju novih priznanja, u evropskim integracijama. Grčka je bila na ivici da prizna Kosovo, a te četiri druge zemlje bi uz podršku SAD učinile takav korak, ali ne zato što smo ih ubedili da treba da nas prihvate", napomenuo je on.

Vlasi je kritikovao međunarodne predstavnike zbog nedostatka odgovarajućeg odgovora na, kako kaže, "kriminalne bande na sjeveru".

Izvor: Kosovo online/Dukađini