Potrebne reforme

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Shemsedin Dreshaj rekao je da je situacija u zdravstvenom sektoru loša, zbog čega veliki broj medicinskog osoblja odlazi sa Kosova, a reformu zdravstvenog sistema ocjenio je kao neuspješnu, prenosi Ekonomija onlajn.

Dreshaj je, na konferenciji za medije, rekao da aktuelna vlada nije ostvarila nikakav učinak.

Ukazao je da postoji egzodus zdravstvenog osoblja sa Kosova i da su razlozi za to loši uslovi za rad, niska plata, specijalno obrazovanje, kao i nepostojanje zakona o zdravstvu.

Kao probleme u zdarvstvenom sistemu, Dreshaj je naveo i nepostupanje po zdravstvenom osiguranju, nedostatak esencijalnih lekova, rastuću listu čekanja, liječenje u inostranstvu sa milionskim dugovima, specijalističke i subspecijalističke edukacije, nedostatak strateškog partnera, neuspjeh u reformi zdravstvenog sistema.

Dreshaj je predstavio mjere AAK za izlazak iz te situacije.

"Ciljevi Alijanse su da zdravlje bude prioritet vlade, što podrazumeva posvećenost i budžetiranje, preventivne mjere za sprečavanje odlaska ljekara u inostranstvo, zakon o platama koji uključuje ljekare i sve zdravstvene radnike, zdravstveno osiguranje i sprečavanje ljekara koji nisu sa Kosova da obavljaju svoje aktivnosti bez registracije u Ljekarskoj komori", kazao je Dreshaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online