Premijer

Premijer Albin Kurti rekao je da Kosovo ima izuzetno kulturno bogatstvo i da poštuje kulturnu raznolikost, promoviše historiju i identitet i podržava razvoj i mir.

Kurti je, povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, na Facebooku naveo da Kosovo prepoznaje i cijeni kulturno bogatstvo koje ima kao i njegovu ulogu u promovisanju osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Kosovo ima izuzetno kulturno bogatstvo, čija se raznolikost danas izražava u vidu materijalnog i duhovnog stvaralaštva, nasljeđenog iz naše prošlosti. Koristi za društvo od zaštite kulturnog nasljeđa su brojne”, rekao je Kurti.

Napomenuo je da su mnogi kulturni i vjerski objekti obnovljeni i da će se proces obnove nastaviti.

“Obnavljali smo i nastavljamo da obnavljamo džamije, hamame, katoličke i pravoslavne crkve, historijske prostore, kule i tradicionalne kuće, mlinove, historijske i javne objekte kako bismo promovisali međureligijski sklad kao univerzalnu vrijednost našeg društva i naše bogate historije. Mnogo je urađeno, a još više nas čeka na obnovi javnih muzeja u kojima se čuvaju materijalni dokazi antike, a odražavaju se tradicije i vrijednosti duhovnog kulturnog nasljeđa našeg naroda”, istakao je Kurti.

Dodao je da će se nastaviti sa stručnim iskopavanjima na arheološkim lokalitetima u saradnji sa  upravljačkim jedinicama, kako bi se djeca i mladi što bolje upoznali sa historijom, i da je upravljanje i funkcionalizacija kulturnog nasljeđa sljedeći cilj.

"Napravili smo velike korake da izađemo iz vanrednog perioda. Naš sljedeći cilj je upravljanje i operacionalizacija dobara kulturnog nasljeđa. Zajedno ćemo se pobrinuti da naše kulturno bogatstvo bude pretočeno u dobrobit naših građana”, naveo je Kurti.