Neprihvatljivo

Koordinator Odjeljenja za finansije u Kabinetu za dobro upravljanje Demokratske partije Kosova Arben Mustafa rekao je da je poslanička grupa ove stranke pokrenula inicijativu u Skupštini Kosova za izmenu i dopunu Zakona o porezu na imovinu kako bi se sprečilo dodatno osiromašenje građana, prenosi Koha.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ova inicijativa preduzeta "nakon udvostručenja računa za porez na imovinu za 2023. godinu za većinu građana Kosova".

"Ovo povećanje poreskog opterećenja došlo je u trenutku kada je zbog povećanja cijena egzistencija građana dodatno ugrožena. Dakle, u uslovima kada je stopa rasta cijena dostigla nezabelježene nivoe u novijoj istoriji Kosova, a prihodi građana uglavnom ostali nepromjenjeni i mnoge porodice su u riziku da idu ka granici siromaštva, apsolutno je neprihvatljivo da su građani još više opterećeni povećanjem poreza na imovinu", naglasio je Mustafa.

Kako je naveo, prijedlog je da se na godinu dana obustavi procjena imovine koju je 2022. godine uradilo Ministarstvo finansija, rada i transfera kako se porez na imovinu ne bi povećao u ovako teškim ekonomskim uslovima.

On je pozvao sve poslanike Skupštine Kosova da podrže ovaj prijedlog zakona.

"Ova izmena i dopuna Zakona omogućiće primenu procena imovine i poreskih faktura koje su bile do 2022. godine. Takođe, predloženo je da Ministarstvo finansija, rada i transfera organizuje novi proces procene nepokretnosti. Nova procjena imovine mora da bude zasnovana na profesionalnom i transparentnom procesu, tako da građani i opštine jasno razumeju metodologiju i kriterijume na kojima se zasniva nova procjena imovine. Takođe, kroz ovu zakonsku inicijativu, predložili smo da se obaveže Ministarstvo finansija, rada i transfera da predloži neophodne zakonske izmene kojima se menja donji cenzus od 0,15% definisan članom 9. osnovnog zakona, kako bi opštinama bila data veća fleksibilnost da prilagodi stope poreza na imovinu u skladu sa ekonomskim prilikama", naveo je Mustrafa.

On je pozvao Vladu Kosova da da saglasnost za ovu zakonsku inicijativu. Kako je naveo, suština je da se traže stabilna rješenja, a ne na ad hoc koraci kao što je to Vlada uradila sa aktuelnim prijedlogom zakona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore