Pozitivan izvještaj

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji koju je održala Balkanska grupa za politiku, na temu "Inicijativa Balkanski dijalozi" rekao da Kosovo zaslužuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Dukađini.

Kurti je na konferenciji govorio i o aplikaciji za članstvo u Savjetu Evrope u EU, nakon što je Kosovo uspješno prošlo prvu fazu članstva u Savjetu Evrope, zbog pozitivnog izvještaja za zemlju prošle godine i odluke o liberalizaciji viza poslije sveg tog odlaganja.

"Kosovo čeka da dobije upitnik EU, što bi potvrdilo da Kosovo zaslužuje status kandidata“, rekao je on.

Kurti na ovoj konferenciji nije propustio da pomene dijalog sa Srbijom i Ohridski sporazum.

On je rekao da smatra da Osnovni sporazum Kosova i Srbije predstavlja unapređenje odnosa dveju država, jer je, prema njegovim riječima "zasnovan na univerzalnim principima ravnopravnosti, suvereniteta, poštovanja teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, odricanja od prigovora na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, razmeni diplomatskih misija sa ambasadorima, priznavanju državnih simbola, carinskih pečata, registarskih tablica i pasoša“.

Na kraju je rekao da unutrašnje reforme u vladavini prava, ekonomski i društveni napredak, vizna liberalizacija i uspjeh u prvoj fazi prijema u članstvo Savjeta Evrope potvrđuju da Kosovo čini prave korake na putu ka evropskoj budućnosti.

Izvor: Kosovo online/ Dukagjini