Bivši premijer

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je da Upravljački tim za pripremu nacrta Zajednice srpskih opština postoji od 2013. godine, dodajući da je proces dijaloga sa Srbijom koji vodi premijer Albin Kurti katastrofalan, prenosi Klan Kosova.

Kako je Hoti naveo, Vlada Kosova, dok je on bio na čelu, nije se bavila pitanjem ZSO, već međusobnim priznanjem.

„Upravljački tim je nastao iz sporazuma iz 2013. godine i postojao je u svakoj vladi. Ali, u mojoj vladi fokus nije bio na Asocijaciji. Svrha dijaloga je bila da se dogovorimo o međusobnom priznavanju. Bavio sam se samo sporazumima o međusobnom priznavanju, jer se tek tada mogu normalizovati odnosi sa Srbijom“, rekao je Hoti.

On je naglasio da premijer Kosova Albin Kurti mora da nastavi put dijaloga koji je započet tokom njegove vlade, jer, kako navodi, sadašnji rad u pregovorima sa Srbijom je katastrofalan.

„Izvukao dijalog iz kolosjeka koji vodi ka međusobnom priznavanju i postavio ga na kolosjeke koji vode ka samoupravljanju. Trebalo je nastaviti dijalog kakav je vodila prethodna vlada. Kosovo mora da ispuni svoje obaveze, na osnovu Ustava, kao što je dogovor postignut u Vladi Mustafe, gdje statut ide na Ustavni sud prije nego što ga Vlada usvoji. Prije svega, međusobno priznanje, a potom i normalizacija odnosa. Ali dijalog je postavljen na druge kolosjeke. Ove binarne datoteke ne dovode do međusobnog priznavanja. Ovi tragovi vode do samoupravljanja“, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova