Nepromišljene odluke

Bivši ambasador Avni Arifi rekao je da je kosovski premijer Albin Kurti izgubio kompas u dijalogu sa Srbijom, ako ga je i ikad držao pod kontrolom, prenosi Gazeta blic.

On smatra da Kurtijeva vlada od početka dijaloga donosila nepromišljene i naivne odluke, i da ih i dalje donosi, kao da je to dovelo Kosovo na put bez rješenja.

Arifi je komentarisao izjavu predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da će Kosovo odustati od dijaloga ako se bude tražila ZSO koja nije u skladu sa Ustavom Kosova.

„Od početka dijaloga, Kurtijeva vlada u kontinuitetu zauzima potpuno nestabilne i naivne pozicije koje kontinuirano dovode Kosovo u situaciju bez izlaza. Sve akcije na sjeveru i ponašanje u dijalogu su nepromišljene euforije u pogledu postupaka i posebno posljedica koje donose. Kada ovo kažem, mislim na sve poteze, od registarskih tablica, izlazak Srba iz institucija, menjanje pozicija u vezi sa Asocijacijom“, kaže on.

Prema Arifiju, Pokret Samoopredjeljenja odaje utisak da je i dalje talac svojim prethodnih stavova o dijalogu.

„Nejasno je čemu ovaj potpuni nedostatak vizije, ciljeva i strategije u dijalogu. Nekad se stvara utisak da je Pokret Samoopredjeljenje talac dosadašnjeg odnosa prema dijalogu, a nekada ne znaju šta i za koga rade! Kosovo ima međupartijski konsenzus da će imati ZSO (sa izuzetkom Pokreta Samoopredjeljenje) ali bez izvršnih ovlašćenja. Ali, ovakvim pristupom Pokreta i Kurtija nijedna druga predložena verzija ne bi bila iznenađenje“, ocjenjuje Arifi.

On ističe da je pogrešno misliti da se može doneti adekvatan Statut ZSO, uz trenutno predloženi nacrt.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic