Normalizacija odnosa

Deklaracija o nestalim licima ni na koji način se ne odnosi na ratne zločine, rekao je Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo, ističući da se sa ovim dokumentom ne može povezivati ni pitanje ratne odštete, prenosi Gazeta express.

On je kazao da je Deklaracija o nestalim licima koju su 2. maja usvojili premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovog puta "jača" jer je dio Sporazuma za normalizaciju odnosa na osnovu prijedloga EU i da će biti posledica ako strane ovaj dokument ne budu poštovale.

U tekstu Deklaracije se ne pominje otvaranje vojnih ili policijskih arhiva, ali Blakaj ističe da u dokumentu postoji riječ "povjerljivi dokumenti" i izražava uvjerenje da će takvi dokumenti riješiti veliki broj slučajeva nestalih lica.

Prema njegovim riječima, strane se mogu suočiti sa sankcijama ako ne sprovedu dogovor.

"Ne vjerujem da će strane tako lako staviti na raspolaganje dokumentaciju, ali nade još ima jer će sprovođenje nadgledati Evropska unija. Ukoliko procjene da strane ne sprovode sporazum, mogu se suočiti sa sankcijama", ocjenjuje on.

Ipak, naglašava da je važno da javnost shvati da se Deklaracija ne odnosi na ratne zločine.

"Sa ovom Deklaracijom ne možemo da povezujemo druge stvari, kao što su procesuiranje ratnih zločina, reparacije i tako dalje", kaže Blakaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express