Formalna stabilnost

Analitičar Imer Mushkolaj ocijenio je da je pretpostavka da će četiri gradonačelnika u opštinama na sjeveru Kosova ostati na vlasti do kraja svog mandata, odnosno naredne četiri godine iluzija.

Mushkolaj ističe da će novoizabranim gradonačelnicima bii teško da rade, jer u tri od četiri opštine na sjeveru u istoj zgradi funkcioniše i Privremeni organ Srbije.

"To je neka privremena, formalna stabilnost koja se tamo može smatrati političkom. Polazeći od fizičkog pristupa opštinskim objektima, vidim da će i u ovom pogledu biti problema. U tri opštinska objekta na sjeveru, u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, u istim zgradama funkcionišu privremeni organi Srbije. Samo u Sjevernoj Mitrovici, Privremeni organ Srbije nije smješten u zgradi opštinskog objekta”, rekao je Mushkolaj u emisiji "Debata plus”.

Dodaje da svako ko misli da će oni biti na vlasti do isteka mandata od četiri godine, živi u iluziji.

Prema njegovim riječima, to su neki praktični izazovi koji pobjednike izbora očekuju prvih dana nakon ovjeravanja izbornih rezultata.

"To je vrlo specifična situacija. Dodajte ovdje legitimitet, jer sa četiri odsto glasova koje su dobili, problem je voditi većinsku zajednicu tamo", zaključuje Mushkolaj.