Ključni momenat

Vlada Kosova ocjenila je da je vizna liberalizacija za građane Kosova, koju je danas izglasao Evropski parlament, ključni momanat za približavanje Kosova evropskoj porodici, ističući da je ovakav rezultat postignut zahvaljujući radu Vlade, piše Koha.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova, poslije završetka glasanja u Evropskom parlamentu, odluku o viznoj liberalizaciji će, u srijedu, u Strazburu, potpisati EP i Savjet EU, a biće prisutan i prvi potpredsednik vlade Kosova Besnik Bislimi.

"Nova pravila o ukidanju viznog režima za Kosovo omogućiće građanima da putuju u EU bez viza na period od 90 dana, u toku 180 dana. Kosovo je na vrijeme ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza, ali do sada nije postojao konsenzus među zemljama članicama EU za unapređenje procesa. Zahvaljujući radu Vlade, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i upravljanja migracijama, proces je deblokiran", navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade Kosova dodaju da su se "institucije EU i zemlje članice uverile da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je zemlja učinila značajan napredak i dostignuća u relevantnim oblastima".

"Poslije dugog čekanja, ovo je ključni momenat u približavanju naše zemlje evropskoj porodici",  istaknuto je u saopštenju.

Vlada je naglasila da će građani od 1. januara 2024. godine moći da se kreću bez viza u šengenskoj zoni.

Evropski parlament odobrio je danas viznu liberalizaciju za Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore